Video: Kolinda Grabar-Kitarović dočekana uz tradicionalni maorski pozdrav nosevima

Novi Zeland…

Kolinda Grabar-KitarovićPredsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović državni posjet Novom Zelandu započela je sastankom s glavnom guvernericom Novog Zelanda Nj. E. Patsy Reddy. A prije službenog razgovora u čast dolaska pripremljen je doček na kojem je Kolinda Grabar-Kitarović dočekana tradicionalnim maorskim pozdravom nosevima te je prisustvovala Powhiri ceremoniji dobrodošlice, kao i Haki, njihovom tradicionalnom ratnom plesu.
U razgovoru s Glavnom guvernericom Predsjednica Republike je istaknula kako je ovim državnim posjetom potvrđeno ono što je već dobro poznato: Hrvatska i Novi Zeland su dvije prijateljske države, iako udaljene miljama, vremenskim zonama, klimama pa i godišnjim dobima. Predsjednica je naglasila kako u odnosima dviju država značajnu ulogu ima hrvatska zajednica na Novom Zelandu koja broji više od sto tisuća i uživa veliki ugled.
Osim što ove godine Republika Hrvatska i Novi Zeland obilježavaju 25 godina od uspostave diplomatskih odnosa, Predsjednica je spomenula kako se ove godine obilježava i 159. obljetnica dolaska prvih Hrvata na Novi Zeland. Najviše njih došlo je iz Dalmacije koja je poznata po ribarstvu i vinarstvu što upravo povezuje Hrvatsku i Novi Zeland. Tako su Hrvati došavši na Novi Zeland nastavili s velikim uspjehom razvijati znanja vezana uz ribarstvo, maslinarstvo i uzgoj vinove loze.
Nadalje Predsjednica Grabar-Kitarović je kazala kako je članstvo Hrvatske u Europskoj uniji doprinijelo razvoju njihovih odnosa i jačanju suradnje. Predsjednica Republike zaključila je kako u Hrvatskoj Novi Zeland ima prijatelja i snažnog saveznika kako u Europskoj uniji tako i u NATO-u.

Foto: Te Kaea društvena mreža
Video:

🇭🇷Kua tae mai te Perehitini o Croatia 🇭🇷 a Kolinda Grabar-Kitarović

Objavljuje Te Ao u Petak, 18. kolovoza 2017.