fbpx

Premijerno: Tragovima konja u Hrvatskoj

Na malim ekranima…

Na HRT-u premijerna dokumentarna serija Živi spomenici – tragovima konja u Hrvatskoj

Tragovima konja u HrvatskojHrvatska radiotelevizija, od nedjelje 3. ožujka 2019. godine na Prvom programu (HRT – HTV1), počinje s prikazivanjem premijerne dokumentarne serije Živi spomenici – tragovima konja u Hrvatskoj.
U prvoj epizodi pod nazivom Lipicanci – ponos slavonskih ravnica vidjet ćete priču o prilagodbi ove izuzetne i plemenite pasmine, ratovima, zbjegovima, pripadanju, ali i uspjehu i preživljavanju. Lipicanci su postali dio tradicije iako nisu izvorna hrvatska pasmina, prilagodili su se prostoru i načinu života na kojem su se zatekli te su od prelijepog paradnog konja postali radni konji, koji su mukotrpno radili po slavonskim njivama i vukli težak teret.
Tragovima konja u HrvatskojTijekom Domovinskog rata neki su stradali od metaka i granata, neki od gušenja, a mnogi su odvedeni i izbivali su dugih 16 godina. To je najduže razdoblje zbjega ergele na svijetu koja je zbog ratnih zbivanja napustila svoje štale. Građani Lipika, ali i cijele Hrvatske, nikad neće zaboraviti 13. listopada 2007., dan kad su se lipicanci vratili.
Prva od četiri epizode serijala autora Damira Janečeka nosi naslov Lipicanci – ponos slavonskih ravnica, druga Posavci, hladnokrvnjaci i međimurski konj – posljednji čuvari pašnjaka, treća Povijest i tradicija – tragovima konja te posljednja Konjička industrija – pogled u budućnost.
Prvu epizodu dokumentarne serije Živi spomenici – tragovima konja u Hrvatskoj možete pogledati u nedjelju 3. ožujka na Prvom programu Hrvatske radiotelevizije (HRT – HTV1) u 20.40 sati.

Foto: Press