fbpx

Nataša Svekler – iza scene s kostimografkinjom HRT-a!

Zvijezde pjevaju…

Nataša je ove sezone najponosnija na Tinu Katanić koju je izvukla iz Barbi odjeće te pokazala da i zakopčana do grla može izgledati odlično

Nataša Svekler– Kako je serijal ‘Zvijezde pjevaju‘ zadani format u kojem se smjenjuju glazbeni žanrovi, tako i odjećom treba popratiti žanr. Nakon upoznavanja kandidata koji nastupaju, sa svakim posebno provedem neko vrijeme samo razgovarajući o njegovim željama i zahtjevima kako bi se upoznali. Ako se vidimo prvi put, svaka osoba sebe vidi na određeni način, a ja pokušam da taj način bude najbolji. Nakon godina iskustva točno znam što kamera vidi i što se može prikriti, tako da u startu pokušam izvući ono najbolje iz kandidata – ispričala je Nataša Svekler za portal Scena.hr. Nataša je zadužena da zvijezde i njihovi mentori zablistaju svake subote na pozornici HRT-ova showa ‘Zvijezde pjevaju‘. U razgovoru za portal Scena.hr kostimografkinja nam je otkrila kako nastaje styling zvijezda pod njezinom palicom.
– Postoje kandidati koji se prepuste i naravno oni drugi. Tijekom svih ovihNataša Svekler sezona naravno da je bilo i jednih i drugih, a kod nekih je znalo potrajati i do finala dok ne bi priznali da sam ipak bila u pravu. Polazim od sebe, da ako se u nečemu ne osjećam dobro i ne izgledam dobro i to mi je prvo pravilo s kojim pristupam kandidatima jer mi je ponekad i sam izraz lica dovoljan da im odmah skinem odabranu odjeću. Nakon upoznavanja krećem u potragu po apsolutno svim trgovinama Zagreba kako bih nabavila odjeću jer HRT odjeću kupuje, a ne posuđuje, za naravno vrlo skroman budžet. I kad odaberem odjeću za koju mislim da će odgovarati, počinju svakodnevne probe s kandidatima. Na probama pokušam izvući iz svake osobe ono najbolje i prilagoditi odjeću karakteru osobe, a ne obrnuto jer odjeća mora biti u funkciji osobe koja je nosi, a ne obrnuto. Uz to mora pratiti i glazbeni žanr i samu pjesmu koju čim odaberu preslušam i vidim postoji li i koreografija za koju je možda potrebna neka drugačija odjeća. Osnova ove emisije je da nije maskenbal i imitatorski show u koji bi se lako moglo pretvoriti, već zabavni show.Nataša Svekler Meni je najveći kompliment kad se zvijezde vrate u drugu sezonu više niti ne dolaze na probe, nego samo kažu da im ostavim u garderobi što će odjenuti – istaknula je Nataša. Inspiraciju pronalazi, kaže, na glazbenim programima, u modnim časopisima te uličnoj modi koju obožava.
– Formati ‘Zvijezde pjevaju’ i ‘Ples sa zvijezdama’ iznimno su teški jer dolaze u obliku reality showa sa sistemom ispadanja pa tu osim utrke s vremenom oko kostima (koji se pripremaju od subote do subote) isplivaju i različiti karakteri. Kako radim sama pokušajte zamisliti kad 20 ljudi treba kompletno urediti i poslati pred kamere iz tjedna u tjedan, pred strogu hrvatsku kritiku koja to doživljava kao modnu pistu – objasnila je kostimografkinja. Nakon finala Nataši je potrebno najmanje mjesec dana da se vrati u normalu, a život joj se zadnjih osam godina dijeli na ples i pjevanje.
Zvijezde pjevaju– U ovoj sam sezoni najponosnija na Tinu Katanić koju sam izvukla iz Barbi odjeće i pokazala da zakopčana do grla može izgledati odlično. Suradnja s njom je izvrsna jer je iznimno profesionalna pa smo joj jučer čak Tolja i ja priredili prvoaprilsku šalu i dali smo joj da proba najstariju i najružniju haljinu iz fundusa za ovu emisiju koju je ona nakon šoka kad ju je vidjela ipak odjenula bez riječi. I to se zove povjerenje jer kaže Tina – “ako ste je Vi odabrali onda mora biti dobra“. Naravno da joj je laknulo kad smo joj rekli da je šala i da ju čeka pregršt šljokica jer pjeva Abbu – uz osmijeh priča Nataša. Otkrila nam je male tajne stylinga za televiziju.
– Materijali za ekran nisu presudni jer ekran trpi sve i ne vidi sastav, tako da to olakšava posao jer ponekad haljinica za dvjesto kuna izgleda kao da je sišla s piste. Isti je slučaj i s cipelama koje naravno nisu dizajnerske, već highstreet brend, što se naravno ne vidi – naglasila je. Nataša kaže da je pravaNataša Svekler šopingholičarka pa kod kuće gomila modne dodatke koji uvijek dobro dođu kad radi styling za emisiju. Nije joj, dodaje, problem ni donijeti vlastitu odjeću ako zatreba jer obožava svoj posao i jako joj je stalo što izlazi na ekran.
– Od kad znam za sebe luda sam za odjećom i nikakav drugi posao i nije dolazio u obzir, tako da sam odmah znala što ću studirati i diplomirala sam modni dizan daleke 1987. godine, iako sam na samu kostimografiju čekala 25 godina i dočekala pa sam tako ponosna što sam prva generacija magisterija kostimografije u ovoj državi – ističe. Nataša nam je ispričala kad se zaljubila u modu i kako je nastala njezina prva haljina.
– S obzirom da sam odrastala u osamdesetima kad nije bilo nikakvog izbora odjeće, naučila sam se sama šivati kako bih za svaki izlazak imala novi komad odjeće pa makar on bio i od plahte. A prva haljina bila je od cvjetnog maminog stolnjaka koji sam izrezala i uvukla gumu i napravila haljinu za maturalac – prisjetila se Nataša. A kad ne radi Nataša se opušta šetnjom po trgovinama i razmicanjem vješalica gledajući što je novo.