fbpx

Petar Trebotić o Supetar Super film festivalu!

Intervju…

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Poznata legenda dokumentarnog filma, Đelo Hadžiselimović, kao selektor i nezaobilazan gost godinama prati Supetar Super Film Festival te izabire najbolje naslove

Petar Trebotić, Đelo HadžiselimovićSedmo izdanje Supetar Super film festivala i ovo će ljeto, od 14. do 19. srpnja Supetar na otoku Braču pretvoriti u filmsku oazu. Na tri lokacije pod zvijezdama, i više od 700 sjedećih mjesta, posjetitelji će moći uživati u više od 40 dokumentarnih filmova kratkog i dugog metra, a ulaz na sve projekcije je slobodan. Dah programskog osvježenja donose glazbeni dokumentarci o našim poznatim imenima s domaće scene, kao i animirani doxovi za najmlađe i one koji se tako osjećaju. Direktor festivala Petar Trebotić za portal Scena.hr ispričao je kako će izgledati ovogodišnji festival.

Što pripremate ove godine?
Ove godine nam je iznimno zadovoljstvo što se program umjesto na dosadašnjoj jednoj odvija na tri lokacije te smo napokon u prilici povećati obujam programa, što bi pretvoreno u brojke značilo da umjesto dosadašnjih 20 imamo priliku prikazati više od 40 filmova. Tu su još dvije filmske radionice, razgovori s autorima, predstavljanja i retrospektiva autora. Nakon projekcija nudimo nastavak festivalske zabave, jer Supetar obiluje raznovrsnim lokacijama za dobar noćni provod. Za dnevnu varijantu tu je festivalska plaža s popratnim sadržajima koji garantiraju dan pun zabave i uživanja.

Sve projekcije Supetar Super Film Festivala se održavaju na otvorenom, tzv. kinu pod zvijezdama, pa tako započinju u večernjim satima.
Da, taj štimung kina pod zvijezdama smo i dalje zadržali. Naše lokacije su stvarno spektakularne, more, kamen, zvijezde, sve u jednom. Osim stare lokacije pored crkve jedna od novih lokacija je na izdvojenom dijelu gradske rive, na dva metra od mora s koje se pruža prekrasan pogled, a druga je ljetno kino smješteno u samom centru grada koje također ima veliku terasu prikladnu za projekcije. Ljetno kino je bila naša dugogodišnja želja i napokon, nakon sedam godina što je kino bilo zatvoreno, (s ponekom projekcijom kroz godinu) posložile su se kockice te nam je omogućeno korištenje prostora za vrijeme trajanja festivala. To znači da se naš službeni program napokon može prikazivati u kinu s više od 400 sjedećih mjesta što bi trebalo biti dovoljno za sve zainteresirane.
Lokacije svih programa su međusobno udaljene pet minuta hoda, a isto toliko je potrebno i do festivalske plaže, kampa, infocentra što iznimno pridonosi pristupačnosti svih lokacija i stalnoj fluktuaciji posjetitelja među istima.

Supetar Super Film Festival je posvećen isključivo dokumentarnom filmu koji je posljednje desetljeće i u svjetskim i našim regionalnim razmjerima, doživio punu afirmaciju i povećani interes publike. Ranije ste prikazivali doxove kratkog i dugog metra. No sada širite ‘programsku lepezu’ novim programima na filmskom meniju…
Supetar Super Film FestivalDa, dokumentarni film je doživio pravi procvat, nevjerojatni pomaci su napravljeni u proteklih deset godina. Povećan interes publike, rasprodane projekcije te povećanje obima programa su nam pružili mogućnost da uz filmove kratkog i srednjeg metra pružimo i program koji će spajati dokumentarni film s nekim drugim vidom umjetnosti. Festival će po prvi put imati posebne programe namijenjene glazbenim i animiranim dokumentarcima. Oba programa su izuzetno zanimljiva, u glazbenom dijelu ćemo ponuditi retrospektivu hrvatskih glazbenih dokumentaraca, a u animiranim dokumentarcima najbolja ostvarenja na tom polju u proteklih pet godina. Budući da se te kategorije prikazuju na rivi, očekujemo izvrsnu posjećenost i ležernu atmosferu.
Uz već ustaljen dio popratnog programa koji bira Đelo Hadžiselimović, ovogodišnja novina je i retrospektiva autora te će se ove godine predstaviti poznati višestruko nagrađivani redatelj Nedžad Begović iz BiH čijih pet filmova će biti prikazano tijekom festivala.

Poznata legenda dokumentarnog filma, Đelo Hadžiselimović, kao selektor i nezaobilazan gost godinama prati Supetar Super Film Festival te izabire najbolje naslove u znaku realnog, životnog, vrijednog pažnje što je zabilježeno u dox-povijesti na celuloidnim trakama diljem svijeta. Pa, što je Đelo Hadžiselimović izabrao za Supetar Super Film Festival u znaku broja sedam?
Ovogodišnji izbor su bili recentni dokumentarci hrvatskih autora. I Đelo je još jednom izvrsno odabrao. Izabrao je filmove koji nude ono najbolje što dokumentarci pružaju. Ne bih posebno isticao ni jedan, sve su to izvrsni filmovi, nešto na što nas je Đelo odavno navikao.

Živi li Supetar za vrijeme Supetar Super Film Festivala film, odnosno morate li puno ulagati da ih namamite na projekcije ili pak u gostima koji uvijek redom ispune ljetnu terasu, ipak prednjače stranci i turisti?
Jer se svi filmovi, kako natjecateljskog, tako i popratnog programa, prikazuju i s hrvatskim i engleskim titlovima, a ulaz je na sve projekcije slobodan.
Supetar je grad koji ljeti diše punim plućima, brojni hoteli su puni, većinom i privatni smještaj. Nas je činjenica da se na projekcijama traži mjesto više ponukala da se širimo. Od ove godine imamo umjesto 200 sjedećih mjesta, 700. Uvjereni smo da će i to biti malo, jer uz izvrsne filmove i sav promotivni materijal koji je dvojezičan, mi imamo i veliku bazu domaćeg stanovništva koja svake godine prati festival, a također dovede uvijek i neke nove goste kojima nas preporuči. Naravno, i činjenica da je nešto besplatno na otoku Braču zlata vrijedi.

Iako vas HAVC i ostale nadležne kulturne institucije podržavaju, ipak kao ni drugi srodni filmski festivali diljem Lijepe naše, niste spašeni konstantnog rezanja financijskih potpora. Ipak, vi ste opet ‘izronili’ novosti za sedmi festival. Kako se nosite s tim? Je li slamka spasa možda u većem povezivanju s turističkim i regionalnim sektorom na otoku i Dalmaciji?
Financije su valjda problem svakog festivala. Uvijek je tu brdo želja koje se nastoje ugurati u poslovično premali financijski okvir. I mi smo takvi. Naša olakotna okolnost je da smo svi volonteri. Svatko od nas ulaže svoj trud, znanje i vrijeme u sam festival, što znači da ostaje više novca za više dobrih filmova, bolji program te žešću promociju. Problem s kojim se mi stalno susrećemo, a ne može se izbjeći, je što je organizacija festivala teža (a i skuplja) jer se sve odvija na otoku. Da nema suradnje s lokalnom zajednicom i turističkim sektorom, sve bi bilo mnogo teže. Naš najveći partner je grad Supetar, isto kao što nam je hotelska kuća Svpertuv’s najveći sponzor. Tu je još velik broj malih i srednjih poduzetnika koji podržavaju projekt te mu u sklopu svojih mogućnosti i pridonose. Svima smo im neizmjerno zahvalni, jer da nije njih teško da bi se financijska konstrukcija festivala mogla zatvoriti.

Govorka se po otočkim kuloarima da se mnogo gostiju i autora koji posjete Supetar Super Film Festival uvijek rado vraća. Tako srpski redatelj, scenarist i snimatelj Dragan Nikolić, čiji je dox Pogrebnik bio pobjednik 6. SSFF-a, ove godine ponovno dolazi, ali u novoj ulozi? Jesu li  provjereno dobri filmovi u kombinaciji s mirisom mora i soli dobitna kombinacija za uspješan filmski festival koji sad već postaje tradicija?
Da, to je istina. Gosti se vraćaju čak i onih godina kad nemaju svoj film u programu festivala. Jednostavno, sam festival je poseban – spontan i nesputan raznim normama i pravilima, na prelijepoj lokaciji pored mora usred ljeta pa nije ni čudo da se ljudi rado vraćaju. Prošlogodišnji pobjednik je bio toliko oduševljen festivalom, da je već prošle godine ( i prije nego što je znao da je pobjednik) izrazio želju da na neki način sudjeluje u festivalu. Ove godine nam dolazi u ulozi jednog od voditelja radionice, a koliko mu se Supetar svidio najbolje svjedoči činjenica da ne vodi samo cijelu obitelj, već i svoje prijatelje.

I za kraj, kao dugogodišnji direktor festivala i pravi filmski insajder, na koje biste vi filmove iz ovogodišnjeg bogatog programa nalijepili naljepnicu – obavezno gledati?
Izbor je ogroman, tu je više od 40 filmova, selektori su odradili izvrstan posao te ima ponešto za svakoga. Bilo bi jako nezahvalno izdvojiti bilo koji film, ali mogu slobodno reći da neke od njih vrijedi gledati i više puta te da će utrka za nagradu publike biti izuzetno neizvjesna.

Foto: Press