fbpx

Ljetna pozornica Tuškanac – Od Frke do fantastičnih filmova

Kraj lipnja i prva polovica srpnja – Ljetna pozornica Tuškanac

Ljetna pozornica Tuškanac, jedna od najljepših zagrebačkih pozornica na otvorenom, nastavlja s nizom gostujućih kulturnih događanja te programima s festivalske scene.

Ljetna pozornica

Prvi u nizu je Program Vizije: Iz Kratke baze 25 FPS-a posvećen autorima i djelima koji su istraživanjem mogućnosti filmskog jezika pomicali granice medija te ponudili novu perspektivu onoga što sedma umjetnost može biti. Program je nastao u suradnji Udruge za audio-vizualna istraživanja 25 FPS i kina Kinoteka, a njegovo posljednje ovosezonsko izdanje održava se upravo na Ljetnoj pozornici Tuškanac. Danas je na programu Dekoder (1984), underground hit njemačkog punka i new wavea, do grla uronjen u mladenačku kontrakulturu 1980-ih.

Glavnu ulogu odigrao je FM Einheit, bubnjar kultnog industrijskog benda Einstürzende Neubauten, a u ostalim se ulogama pojavljuju ikona punka Christiane Felscherinow te kultni pisac beat generacije William S. Burroughs, čijim je esejom „Electronic Revolution“ iz 1970. o korištenju nevizualnih jezika za manipulaciju ljudima film i inspiriran.

U petak, 25. lipnja ceremonijom svečanog otvorenja kreće ovogodišnje izdanje FRKA-e – revije na kojoj se prikazuje presjek radova studenata Akademije dramskih umjetnosti. Bogat program kratkometražnih naslova moći će se pogledati cijeli vikend, a u nedjelju 27. lipnja slijedi zatvaranje uz dodjelu nagrada i projekcije nagrađenih filmova.

Zadnji dani lipnja rezervirani su za izbor iz programa 14. Festivala mediteranskog filma Split. Gledatelji će moći vidjeti Još jedan dah (28.06.), film koji govori o 19-godišnjem talentiranom reperu iz siromašne Istanbulske četvrti koji bi želio postati glazbena zvijezda. Ovu emotivnu priču prati snažan soundtrack koji je za film sastavio jedan od najcjenjenijih turskih repera, Da Poet. Dan nakon toga na rasporedu je impresivna drama Noć kraljeva, premijerno prikazana na Toronto Film Festivalu, a posljednjeg dana lipnja moći će vidjeti bugarska drama Strah u kojoj se kroz niz apsurdnih, komičnih i tragičnih situacija pokušava srušiti barijere netolerancije i straha.
Svi filmovi se prikazuju s titlovima na engleskom i hrvatskom jeziku.

Ljetna pozornica

Prva polovica srpnja donosi još jedan Fantastic Zagreb Film Festival. U čak 11 festivalskih dana ljubitelji znanstvene fantastike, trilera, fantasy filma, akcije, psihološke drame, filma strave, animea mogu pogledati niz novih intrigantnih filmova kao i kultne žanrovske klasike proslavljenih autora. Festival se otvara prvog dana srpnja i to francuskim znanstveno-fantastičnim trilerom Posljednje putovanje nagrađivanog mladog redatelja Romaina Quirota. Film obiluje snolikim scenama u kojima se retro stil sjajno isprepliće s futurističkim i prljavom vizualnom poetikom (podsjećajući nas i na originalnu trilogiju Ratova zvijezda), a začudna atmosfera s kontemplativnošću nad “vječnim pitanjima” usamljenosti, izolacije i snage ljudske povezanosti.

Foto: Press – Ljetna pozornica Tuškanac