fbpx

Ljudevit Grgurić Grga: Oscara ću pokloniti Branku Lustigu

New York….

Legendarni voditelj Ljudevit Grgurić Grga najavio je kako će svojega Oscara pokloniti Branku Lustigu, koji je gostovao u nagrađenoj emisiji. Plaketa finalista dodijeljena je i HRT-ovim autorima Ivi Lovrec Štefanović i Zoranu Brajeviću

Ljudevit Grgurić Grga– Velika je sreća i veliko zadovoljstvo doći kući s ovakvim priznanjem. To zasigurno nije priznanje samo meni, nego i vrijednoj ekipi Hrvatske radiotelevizije – izjavio je jutros u izravnome uključenju iz New Yorka za Jutarnju kroniku Hrvatskoga radija (HRT – HR) Ljudevit Grgurić Grga te dodao kako je svojega Oscara odlučio pokloniti Branku Lustigu:
– Ja znam da ću ovaj Oscar uručiti upravo njemu, vjerujući da će ovaj Oscar pronaći svoje mjesto pokraj Oscara iz Schindlerove liste u Muzeju Holokausta Yad Vashem u Tel Avivu.
Autor emisije Gladne uši Drugoga programa Hrvatskoga radija (HRT – HR 2) Ljudevit Grgurić Grga osvojio je nagradu Brončani mikrofon na međunarodnome radijskom festivalu u New Yorku za emisiju u kojoj je gostovao ugledni filmski producent i dobitnik Oscara Branko Lustig. Popularni HRT-ov voditelj radijskoga Oscara osvojio je u kategoriji Najbolji redoviti radijski program, a riječ je o nagradi koja se dodjeljuje na osnovi prosudbe stručnoga ocjenjivačkog suda u čijemu je sastavu gotovo 150 vrhunskih radijskih profesionalaca najuglednijih radijskih postaja i radijskih servisa iz cijeloga svijeta.
Jadranka Rilović– Velika i vrijedna ekipa zaslužila je ovu nagradu. Uz vrhunskoga profesionalca Ljudevita Grgurića Grgu, tu su i naša tonska majstorica Jadranka Besednik, glazbeni urednik Davor Medaković i producent Goran Komerički. Vjerovala sam u trenutku kad smo odlučili poslati Gladne uši na njujorški festival da će proći zapaženo, a osvojeno priznanje potvrda je toga dobrog predosjećaja. Ovom nagradom dokazali smo da smo među najboljima jer su se te nagrade često dodjeljivale uglednim kućama, poput BBC-a. Oscar, kako smo se dogovorili, ide oskarovcu – izjavila je glavna urednica Drugoga programa Hrvatskoga radija Jadranka Rilović.
Iva Lovrec Stefanovic, Zoran BrajevicNagrađena je emisija ‘Svijet ne bi postojao bez čuda’ koja je na Drugome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 2) emitirana 7. travnja 2016. godine, a u kojoj je Branko Lustig govorio o strahotama koje je kao dijete proživio u nacističkim logorima smrti. Danas ugledni filmski producent i oskarovac odrastao je sa slikama Auschwitza, Josefa Mengelea, masovnih vješanja, plinskih komora, deportacija i pljusaka, škotskih gajdaša i nebeske glazbe, oficira spasitelja i plača milijuna ljudi te se stoga postavlja pitanje kako je preživio. ‘To je čudo’, rekao je Lustig pokazujući u emisiji tetovažu s brojem A3317 te dodao kako otada vjeruje u čuda jer da nije čuda, svijet ne bi postojao.
Članovi stručnoga ocjenjivačkoga suda plaketu finalista u kategoriji Dokumentarni radijski program dodijelili su HRT-ovim autorima Ivi Lovrec Štefanović i Zoranu Brajeviću. Njihov je poetski audiozapis pratio turneju orkestra EUphony.

Foto: Press