fbpx

Pero Kvesić osvojio nagradu ‘Zlatni rog’ u Krakovu

Filmski festival…

Dum spiro spero nagrađen na Filmskom festivalu u Krakovu

Pero Kvesić– Autora nagrađujemo jer nam je pokazao ljepotu života i ljubavi i kako pronaći snagu da sa vlastitom smrtnošću nosi na šaljiv i dostojanstven način’ – ističe žiri u obrazloženju nagrade. U žiriji su bili Paweł Lozinski, redatelj i producent; Cintia Gil, producentica, filmska selektorica i filozofkinja; Miroslav Janek, redatelj i producent; Marek Rozenbaum, producent; i Julia Teihmann, filmska kritičarka.
Na 57. izdanju Filmskog festivala u Krakovu, koji se održao od 28. svibnja do 4. lipnja, redatelj Pero Kvesić osvojio je nagradu ‘Zlatni rog‘ za redatelja najboljeg filma. Njegov debitantski film Dum spiro spero prikazan je u međunarodnom natjecateljskom programu dokumentarnih filmova.
Redatelju je pripala i novčana nagrada u protuvrijednosti od oko 7 000 eura, a ovo je još jedna u nizu nagrada filmu, koji je prošle godine proglašen najboljim na Liburnia film festivalu i talijanskom Festival dei Popoli, dok je na Danima hrvatskog filma osvojio Grand prix. Na Pulskom filmskom festivalu dobio je Nagradu Vedran Šamanović.
Također, u natjecateljskom programu kratkometražnog filma prikazana je i Putujuća zemlja Vessele Dantcheve i Ivana Bogdanova, animirani film kojeg je koproducirao hrvatski Bonobostudio. Nagradu ‘Zlatni zmaj’ za najbolji film u toj kategoriji dobio je redatelj Matteo Gariglio za švicarsko-argentinski film En La Boca.
Filmski festival u Krakovu je jedna od najstarijih europskih priredbi posvećenih dokumentarnom, animiranom i kratkometražnom filmu. Srž događanja su četiri jednakopravna natjecateljska programa: dokumentarni, kratkometražni, nacionalni poljski program i natjecanje dokumentarnih filmova o glazbi DocFilmMusic.

Foto: Press