fbpx

Magična glazbena predstava za djecu – Gulliver

Zajc na Sušaku…

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Gulliver– Sve ovisi iz kojeg kuta gledaš na svijet… I vi, dragi moji, ne razumijete da griješite kad me osuđujete, jer gledate na mene uvijek iz istog kuta… veliki ili mali, ljudi su uvijek ljudi. Shvatio sam da su svugdje isti – ovim citatom započela je redateljica Anđelka Nikolić svoj tekst, u kojem dalje stoji:
“Talijanski i slovenski glumci, dvije talijanske dramaturginje, srpska redateljica i talijansko-hrvatsko-slovenska koprodukcija: svi ti ‘sastojci’ omogućili su da vam ponudimo Gulliverneobičnu, zanimljivu i magičnu predstavu.”
Riječka premijera glazbene predstave za djecu ‘Gulliver’ nastale u koprodukciji Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca i Teatra Capodistria Gledališča Koper, bit će upriličena danas, 17. studenoga 2015. godine na sceni ‘Zajc na Sušaku’ (u HKD-u na Sušaku) s početkom u 19,00 sati. Tekst autorica Valentine Rivelli i Serene Di Blasio, inspiriranog ‘Guliverovim putovanjima’ Jonathana Swifta i temeljenog na povijesnim dokumentima o životu u Rijeci i Kopru u 18. stoljeću, režirala je Anđelka Nikolić, s Brunom Nacinovichem u naslovnoj ulozi. U ostalim su ulogama Elena Brumini, Miriam Monica i glumci koparskog kazališta Igor Štamulak, Gorazd Žilavec te Tjaša Hrovat.

Gulivera kroz pustolovine vodi njegova radoznalost i pažljivost prema drugima posredstvom jezika koji će mu pomoći i u sučeljavanju s drugim narodima i likovima, i u savladavanju poteškoća i nesporazuma. Kroz pjesmu, kaleidoskopske igre i žarke boje jasno se ocrtava važnost komunikacije i integracije naroda kroz jezik, taj veliki dar ljudskog bića.
Bruno Nacinovich besprijekorno interpretira ovog Gulivera koji vidi i ono što mnogi čak i ne primjete, koji prepričava publici svoja putovanja: slabosti i snagu, upoznavanje drugog (različite nacije, države, jezika), razumijevanje i prihvaćanje razlika.
GulliverGuliver se predstavlja publici kao čovjek kojeg čak i susjedi krivo gledaju, jer je različit i neshvaćen od njih, sve dok ne krene na putovanje morem i upozna svijet Liliputanaca koji ga – opet – ne razumiju sve dok ne nađu zajedničku točku i u povijesti i u jeziku.
Talijanska drama posvećuje ovu predstavu roditeljima i njihovoj djeci, talijanskoj nacionalnoj zajednici i svima: Hrvatima, Slovencima, Talijanima i Europljanima. Jer talijansko kazalište u Hrvatskoj koje surađuje sa slovenskim kazalištem na predstavi koju glumci igraju na talijanskom i slovenskom jeziku, u režiji srpske redateljice ne može biti nego znak da je Ujedinjena Europa više od apstraktne ideje političara i ekonomista, impuls koji se rađa iz dubine, iz mladih i najmlađih koji, držeći na umu prošlost, gledaju s vjerom budućnost i suradnju među ljudima, društvima i narodima.
Ravnateljica Gledališča Koper Katja Pegan izrazila je posebno zadovoljstvo što je dosadašnja suradnja s Talijanskom dramom nadograđena ovom koprodukcijskom predstavom za djecu.
“To znači da nismo udružili samo dva teatra nego i prostor Istre i Kvarnera i time pokazali kako susjedi mogu surađivati i upoznavati se. U našoj predstavi neka djeca će po prvi put čuti slovensku ili talijansku riječ. Možda te jezike nikad neće naučiti kao engleski, ali će ipak spoznati da postoje gradovi- susjedi, u kojima druga djeca govore lijepe i jedinstvene jezike. Jako je važno, da smo napravili Gulivera danas, kad je iztraživanje i upoznavanje drugih kultura od bitne važnosti za višekulturalni ambjient u kokvom žive i Koprani i Riječani.“
GulliverInače, ansambl Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca jako je zaposlen, a istodobno i bilježi sjajne rezultate. Tako je broj pretplatnika ciklusa za niže razrede osnovnih škola ove sezone više no udvostručen: od 287 prošlogodišnjih malih pretplatnika do 657 učenika u ovoj sezoni. Premijeru predstave „Dugonja, Trbonja, Vidonja” u suradnji s Hrvatskom dramom, izvest će već 28. studenog. A zbog velikog zanimanja i traženja, izvest će reprizu svoje predstave „Mini i Maxi” Maria Schiavata, namijenjene i vrtićkim skupinam, 4. prosinca u sjedištu Zajednice Talijana u Rijeci s početkom u 10 sati.
Predstava „Zoran e il cane di pocellana” izvodi se u Trstu, Udinama, Goriziji a bilježi veliki uspjeh i sjajne kritike.
Predstavu „Gulliver” gledat će na turneji učenici talijanskih škola Istre i Slovenije.
‘Gulliver’ – turneja:
20.11 u 9.00 i 11.00 sati; Vodnjan, Dom mladih
24.11 u 11.00 sati; Vodnjan, Dom mladih
25.11 u 11.00 sati; Gledališče Koper
26.11 u 11.00 sati; Kinoteatar u Umagu

Foto: Press