fbpx

Sarajevo Film Festival: 13. Dan ljudskih prava

Dan ljudskih prava

Pod pokroviteljstvom Kraljevine Nizozemske, ove godine će se održati 13. izdanje Dan ljudskih prava u sklopu 27. Sarajevo Film Festivala.

Dan ljudskih prava

U okviru programa, u utorak, 17.08.2021. u multipleksu Cineplexx Sarajevo bit će održana projekcija filma COLECTIV u režiji Alexandera Nanaua, koja će poslužiti kao osnova za panel-diskusiju nakon projekcije filma.

Dan ljudskih prava

Panel-diskusija će staviti fokus na temu “Društvo i pojedinac – odgovornost koja nestaje?”. Moderator panela je Robert Zuber, novinar i redatelj.

Društvo i pojedinac – nestanak osjećaja odgovornosti?

Film COLLECTIVE Alexandera Nanaua – koji će publici Sarajevo Film Festivala biti predstavljen u okviru programa Dan ljudskih prava – postavlja pitanje na koje je sve teže pronaći odgovor. U kojoj mjeri se društva odgovorno odnose prema pojedincima kao konstituentima zajednica, naročito u situacijama u kojima se, uslijed korupcije ili odbacivanja odgovornosti onih koji imaju moć da ih zaštite, nekom pojedincu nanosi nepravda?

Slučaj predstavljen u Nanauovom filmu lako se može označiti kao jedna od onih stvari koje se dešavaju u zemljama Istočne Europe s kratkom demokratskom tradicijom. Međutim, slični slučajevi mogu se pronaći i širom zapadnoeuropskih demokracija u primjerima beskrupuloznog ponašanja bogatih i moćnih pojedinaca koji su spremni na sve kako bi ostvarili ličnu dobit. Život sam po sebi, u ovom slučaju izgubljen, postaje predmet matematičke kalkulacije kolateralne štete koja se, u poređenju s ličnim profitom, često smatra prihvatljivom. Dakle, u kojem točno trenutku smo postali društvo s globalnim problemima, u kojem je sudbina pojedinaca, kao i odgovornost za nepravdu koja im je nanesena, postala manje bitna? I da li je uopće moguće usredotočiti pažnju na sudbinu pojedinaca bez kojih društvena zajednica ne bi postojala? Robert Zuber

COLECTIV
Rumanija, Luksemburg, 2019, 109 min.
Režija: Alexander Nanau

U požaru koji je 2015. godine izbio u bukureštanskom noćnom klubu Colectiv poginulo je 27, a povrijeđeno 180 osoba. Mnogi od povrijeđenih naknadno su umrli u bolnicama iako njihove povrede nisu bile opasne po život. Jedan doktor otkriva istinu timu istraživačkih novinara koji postepeno počnu razotkrivati široko rasprostranjenu korupciju u zdravstvu. Kada novi ministar zdravstva preuzme funkciju, on novinarima nudi neuobičajeno dobar pristup i uvid u vlastite napore da reformira korumpirani sistem i probleme s kojima se pri tome suočava.

Foto: Press