Više od 100 tisuća pasa u Hrvatskoj nije cijepljeno ni mikročipirano
By redakcija On 27 ruj., 2017 At 01:17 PM | Categorized As Događanja, Kućni ljubimci, Ljubimci | With 0 Comments

Hrvatska…

Povodom Svjetskog dana borbe protiv bjesnoće Prijatelji životinja upozoravaju

nije cijepljeno ni mikročipiranoMinistarstvo poljoprivrede obavijestilo je da provodi jesensku akciju oralne vakcinacije lisica radi sprečavanja širenja bjesnoće. Udruga Prijatelji životinja pohvaljuje ovaj višegodišnji program iskorjenjivanja bjesnoće i sve napore da Hrvatska bude proglašena zemljom slobodnom od bjesnoće. Povodom Svjetskog dana borbe protiv bjesnoće 28. rujna, iz udruge upozoravaju na alarmantan podatak – procjenjuje se da više od 100 tisuća pasa u Hrvatskoj nije ni cijepljeno ni mikročipirano, što ugrožava cijelu zajednicu i dovodi do napuštanja pasa.
Označavanje pasa mikročipom obavezno je od 2004. godine, a cijepljenje protiv bjesnoće i desetljećima ranije. Većina skrbnika pasa izvršava svoje zakonske obaveze pokazujući tako brigu i odgovornost za svojega psa, druge životinje i ljude. No više od 30 posto neodgovornih građana ne cijepi i ne mikročipira svoje pse uzrokujući time veliku štetu. Krajnje je vrijeme i u interesu svih da se krene u strogu kontrolu i sankcioniranje takvih građana, kako je propisano Zakonom o zaštiti životinja i Zakonom o veterinarstvu.
nije cijepljeno ni mikročipiranoTime bi se ujedno stekli uvjeti da se ispravi još jedna nepravda, a to je da savjesni skrbnici pasa ne moraju cijepiti svoje pse svake godine, već prema uputama proizvođača cjepiva, kako preporučuju i nadležne institucije EU-a. Apsurdna je trenutačna situacija u kojoj odgovorna većina cijepi svoje pse i prekomjerno, a neodgovorna manjina svojega psa nikada nije niti odvela veterinaru. Kazna za izbjegavanje obaveznog mikročipiranja pasa iznosi 6000 kuna i lako ju je naplatiti.
Stoga Prijatelji životinja pozivaju sve građane da potpišu peticiju (na linku)za regulaciju i kontrolu obaveznog cijepljenja pasa protiv bjesnoće, pa tako i mikročipiranja, a lokalne zajednice, komunalne redare, veterinarske inspektore i veterinare na provođenje sustavne kontrole, što je i propisano Zakonom o zaštiti životinja.

Foto: Press

comment closed