fbpx

Dubravka Š. Mušović i Luciano Batinić proglašeni nacionalnim prvacima

Zagreb…

Dubravka Šeparović MušovićDubravka Šeparović Mušović i Luciano Batinić, dvoje renomiranih i nagrađivanih opernih umjetnika i dosadašnjih prvaka Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, odlukom ministra kulture Republike Hrvatske Zlatka Hasanbegovića dobili su status nacionalnih prvaka koji se dodjeljuje osobito zaslužnim kazališnim umjetnicima!
Ministar je odluku donio na prijedlog Stručnoga povjerenstva za dodjelu naziva Nacionalnoga prvaka opere, drame i baleta hrvatskog kazališta, koje je na sjednici održanoj 19. veljače 2016. utvrdilo kako oboje umjetnika ispunjavaju uvjete za dodjelu naziva nacionalne prvakinje, odnosno nacionalnog prvaka, temeljem članka 45. Zakona o kazalištima.
Dubravka Šeparović Mušović solistica je Opere HNK u Zagrebu od 2001. godine, a status prvakinje dobila je Luciano Batinić2007. godine. Uz brojne nagrade kojima je nagrađivana za niz uspješnih uloga ostvarenih u Hrvatskoj i inozemstvu, odlikovana je i redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za posebna dostignuća u hrvatskoj kulturi.
Luciano Batinić stalni je član Opere HNK u Zagrebu od 2002., a 2009. unaprijeđen je u status prvaka Opere. Tijekom godina je uz uloge ostvarene u zagrebačkome HNK, interpretirao brojne uloge i na europskim pozornicama. Među brojnim nagradama ističu se Nagrada Vladimir Ruždjak za ulogu Jacopa Fiesca u operi Simon Boccanegra Verdija u izvedbi HNK u Zagrebu 2006. te Nagrada Milka Trnina 2012. godine. Luciano Batinić, najmlađi je umjetnik koji je dobio prestižni status nacionalnoga prvaka.

Foto: Press