fbpx

Zrinka Cvitešić u izvedbama predstave Građanin plemić u HNK

Zagreb…

Zrinka Cvitešić– Jednu od naših najpopularnijih glumica i članicu ansambla Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu već ovog tjedna možete vidjeti u izvedbama predstave Građanin plemić J. P. Molièrea, 28. i 29. siječnja u 19.30 sati. U petak, 29. siječnja obilježit će se jubilarna 50. izvedba predstave čiju režiju potpisuje Krešimir Dolenčić, a riječ je o zajedničkom projektu Drame, Opere i Baleta HNK, uz sudjelovanje Hrvatskoga baroknog ansambla kojim će ravnati Pavao Mašić. Ova višestruko nagrađivana i jedna od najpopularnijih predstava zagrebačkoga HNK premijerno je odigrana 2009. godine – pozivaju iz HNK u Zagreb.
Građanin plemić je djelo koje iznimno duhovito govori o malograđanima koji vjeruju kako se novcem može kupiti sve, od uglađenoga ponašanja do prijatelja i društvenoga položaja. U tome neuobičajenom kazališnom spoju riječi, nota i pokreta, izmjenjuju se dramski, plesni i operni prizori, prikazujući remek-djelo najvećega francuskog komediografa na suvremen i originalan način. Građanin plemić je, naime, komedija balet, forma koju je osmislio upravo Molière uz pomoć skladatelja Jeana Baptistea Lullyja.
Zrinka CvitešićPredstava je nagrađena brojnim nagradama, među kojima se izdvajaju: Nagrada Tito Strozzi za režiju Krešimiru Dolenčiću, Nagrada hrvatskog glumišta za najbolju predstavu u cjelini, Nagrade hrvatskog glumišta za najbolju scenografiju Dinki Jeričević i za najbolju kostimografiju Ani Savić Gecan te nekoliko nagrada na Danima Satire 2010.: Zlatni smijeh za najbolju predstavu, Zlatni smijeh Krešimiru Dolenčiću za režiju, Zlatni smijeh Siniši Popoviću za ulogu Jourdaina, nagradu ‘Zlatni smijeh’ osvojila je Zrinka Cvitešić za ulogu Nicole i Zlatni smijeh Ani Savić Gecan za kostimografiju.

Foto: Scena.hr, Prisk