fbpx

FOTO: Mate i Rumjana Meštrović darovali portret Józefa Piłsudskog

Zagreb…

Veleposlanik Republike Poljske NJ. E. Andrzej Jasionowski zahvalio se na velikodušnoj donaciji

Mate Meštrović, Rumjana Meštrović, Andrzej Jasionowski

Mate Meštrović, Rumjana Meštrović, Andrzej Jasionowski– Slavimo 100. godišnjicu neovisnosti Poljske. Za nas je Józef Piłsudski simbol neovisnosti. Posebno pozdravljam Matu Meštrovića i njegovu suprugu Rumjanu koji su se odlučili na vrlo velikodušnu donaciju djelića hrvatske kulturne povijesti veleposlanstvu Poljske, i to od ikone hrvatske kulture Ivana Meštrovića – rekao je veleposlanik Republike Poljske NJ. E. Andrzej Jasionowski. Mate i Rumjana Meštrović jučer su u zagrebačkoj Gliptoteci povodom obilježavanja 100. godišnjice povratka nezavisnosti Poljske, veleposlanstvu Republike Poljske darovali poprsje pod nazivom ‘Portret Piłsudskoga‘ nastalo 1939. godine. Poprsje je originalno umjetničko djelo koje je izradio Ivan Meštrović. Svjetski priznati kipar Ivan Mate MeštrovićMeštrović trebao je 1939. godine napraviti spomenik utemeljitelju suvremene države Poljske Józefu Piłsudskom, no Drugi svjetski rat je zaustavio projekt. Prema riječima sina slavnog kipara, Mate Meštrovića, kip je trebao biti visok 25 metara, a od cijelog projekta ostali su fragmenti, crteži te ovo poprsje Pilsudskog. Mate Meštrović je dodao kako će ovo sačuvano poprsje biti sjećanje na veliki spomenik koji je Ivan Meštrović trebao Jozefizgraditi. Donacija ‘Portret Pilsudskoga’ veleposlanstvu Poljske nadovezuje se na uspješnu izložbu Ivana Meštrovića u Krakowu prošle godine te na izložbu koja trenutno traje u galeriji Nacionalnog centra za kulturu u Varšavi gdje se kroz sačuvane crteže, projekte i arhivske fotografije Ivana Meštrovića prikazuje priča o spomeniku Józefa Piłsudskog. Tu je i gipsani model koji je u srpnju 1939. godine Ivan Meštrović poslao iz Zagreba u Varšavu. A fotografska dokumentacija i crteži pronađeni su u arhivima nacionalnog muzeja u Varšavi. Rumjana Meštrović zahvalila se uglednim uzvanicima koji su uveličali jučerašnju večer.
– Ovime smo željeli Poljskoj donirati dio kulture te time želimo pokazati da je kultura uvijek najbolji jezik. Jezik kojim možemo zaboraviti loše stvari koje su se dogodile u prošlosti i jezik kojim možemo graditi most Mate Meštrović, Rumjana Meštrovićbudućnosti. Józef Piłsudski nije bio samo izniman čovjek za Poljsku, već je bio i iznimno važan za povijest cijele Europe. Drago mi je da ovim malim znakom još jače povezujemo Hrvatsku i Poljsku te gradimo odnos kakav bi trebao biti. Govor bih željela zaključiti u čast Józefa Piłsudskog uz njegov citat: “Tko ne respektira i ne cijeni dovoljno svoju prošlost, nije svjestan vrijednosti sadašnjosti i naposljetku nema pravo na budućnost – naglasila je Rumjana Meštrović. Događaj su uveličali strani veleposlanici te predstavnici političke i kulturne elite, a u fotogaleriji portala Scena.hr pogledajte kako je bilo.

Foto: Scena.hr
Fotogalerija:
[ngg_images source=”galleries” container_ids=”772″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”91″ thumbnail_height=”68″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”0″ number_of_columns=”5″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Show as slideshow]” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]