fbpx

Novi Hladni rat – više nuklearnog oružja u Europi

Zagreb…

U sklopu ciklusa Mijenjamo svijet Novi Hladni rat – više nuklearnog oružja u Europi

Hladni ratHrvatska radiotelevizija (HRT) u srijedu, 4. prosinca na Prvom programu (HRT-HTV1) u terminu od 21.00 sat u sklopu ciklusa Mijenjamo svijet prikazuje dokumentarni film Novi Hladni rat – više nuklearnog oružja u Europi.
Kada je hladni rat završio, iz Europe su povučene tisuće komada nuklearnog oružja. Međutim, otada se politička situacija dramatično pogoršala pa je utrka u nuklearnom naoružavanju između SAD-a i Rusije ponovno u punome jeku.
Hladni ratOčekuje li nas novi hladni rat? Brojni stručnjaci vjeruju da je nuklearni napad danas mnogo izgledniji nego što je bio za vrijeme sukoba Istoka i Zapada, a govore i o drugoj nuklearnoj eri.
Suspenzija Sporazuma o nuklearnom oružju srednjeg dometa, koji su potpisali američki i sovjetski čelnici Reagan i Gorbačov kako bi spriječili neposrednu nuklearnu eskalaciju, pokazuje kako je danas povjerenje među Hladni ratsvjetskim velesilama na vrlo niskim granama.
Sve ukazuje na to da bi prije moglo doći do sukoba nego do deeskalacije, i to ne samo zbog raskinutog sporazuma. Modernizacija američkih nuklearnih bombi na europskome tlu, rasprava o razvijanju europskog nuklearnog oružja i redoviti manevri s obje strane NATO-ove istočne granice u Baltičkome moru dodatno zaoštravaju situaciju.
Dokumentarni film Novi Hladni rat – više nuklearnog oružja u Europi analizira ovu goruću temu u političkoj klimi koja se ubrzano mijenja. Ako tvrdolinijaši dođu na svoje, kraj ere mira mogao bi biti blizu.
Film Novi Hladni rat – više nuklearnog oružja u Europi je odabrala: Mira Vočinkić.

Foto: Press