fbpx

Obilježen Svjetski dan biljnih mlijeka

Zagreb…

Prijatelji životinja obilježili Svjetski dan biljnih mlijeka

Dan biljnih mlijeka22. kolovoza diljem planeta, pa i u Hrvatskoj, obilježava se Dan biljnih mlijeka (World Plant Milk Day). Tim povodom, udruga Prijatelji životinja, u suradnji s organizacijom ProVeg, pozvala je sve zainteresirane da se pridruže Tjednu bez kravljeg mlijeka, odnosno sedmodnevnom izazovu sa stranice www.worldplantmilkday.com.
Građani su pozvani i na zanimljivu degustaciju kave sa sojinim mlijekom i drugih veganskih napitaka i slastica. 30. 08. 2019. u 11 sati na zagrebačkome Trgu bana Josipa Jelačića održala se degustacija biljnih mlijeka i igra „Pogodi što piješ” kroz koje su posjetitelji imati priliku upoznati različite okuse biljnih napitaka te pogađati o kojoj se vrsti radi, a najbolji degustatori dobili su i ukusne nagrade. Cilj degustacije bio je educirati o blagodatima biljnih mlijeka, proizvodima i jelima koje je od njih moguće napraviti te, s druge strane, iznijeti informacije o masovnoj eksploataciji životinja u svrhu dobivanja životinjskoga mlijeka i njegovu negativnom učinku na zdravlje i okoliš.
Dan biljnih mlijekaUkusni i zdravi biljni napici iz godine u godinu postaju sve popularniji. Razlozi tome su brojni – od brige za vlastito zdravlje i druge ljude do zaštite životinja i očuvanja okoliša. Odabir korištenja biljnih mlijeka jedan je od najznačajnijih koraka koje pojedinac može poduzeti da bi smanjio svoj utjecaj na planet. Životinjsko meso i mlijeko uzrokuju veliku potrošnju pitke vode i drugih resursa te su veliki zagađivači okoliša. Eksploatacija životinja za proizvodnju i preradu mlijeka iznimno je okrutna. Osim toga, čovjek je jedina vrsta koja oduzima mlijeko od mladunčadi drugih vrsta i jedina koja ga pije u odrasloj dobi.
Srećom, biljna mlijeka danas su sve dostupnija na tržištu i namijenjena su svima. Može ih se naći na policama gotovo svih bolje opskrbljenih trgovina, a izbora vrsta i okusa ima napretek. Uz mlijeka, na tržištu su dostupni i drugi biljni proizvodi poput jogurta, sira, vrhnja, sladoleda, pudinga, šlaga i sl., a svi se proizvode od soje, riže, badema, lješnjaka, kokosa, zobi, pira, indijskih oraščića i drugih žitarica i orašastih plodova.
Broj osoba koje se okreću veganstvu i biljnim namirnicama raste iz dana u dan. Na prestanak iskorištavanja životinja za meso i mlijeko pozivaju i mnoge poznate osobe pokušavajući tako svoja pozitivna iskustva podijeliti s drugima. Igor Barberić, poznati redatelj, glumac i koreograf, veliki je ljubitelj biljnih mlijeka:
– Odlučio sam biti vegan zbog dobrobiti i poštovanja života životinja, zbog održivog načina života i, na kraju, zbog vlastitoga zdravlja. Često koristim biljna mlijeka. Iskreno, koristio sam ih i prije nego što sam postao vegan.

Foto: Press