fbpx

Odgovornost skrbnika pasa: Visoke kazne za nepridržavanje zakonskih obaveza

Hrvatska….

Ljetna kampanja Prijatelja životinja protiv napuštanja životinja uključuje letak o zakonskim obavezama

Letak o psima namijenjen je gradovima i općinama kako bi ga otisnuli i distribuirali po kućanstvima
KaznePrijatelji životinja ponudili su lokalnim zajednicama besplatnu pripremu plakata na kojemu pozivaju sve da mikročipiraju svoje pse i time pokažu odgovornost koje skrbništvo nosi te izbjegnu kaznu od 6 tisuća kuna.
Prijatelji životinja, u suradnji s Udrugom gradova, napravili su i informativni letak o zakonskim obavezama skrbnika pasa i također ga besplatno ponudili svim općinama i gradovima kako bi ga oni otisnuli i podijelili uz račun za komunalnu naknadu.
KazneMeđu onima koji su se odazvali pozivu, posebnu pohvalu zaslužuju Grad Rijeka jer su građani dobili letak u svoje poštanske sandučiće te općine Gunja i Stupnik koje su također svojim sumještanima letak poslale poštom. Grad Zagreb otisnuo je letak i priprema distribuciju, a grad Jastrebarsko je na više od 30 digitalnih infopanela prenio letak svojim stanovnicima i stanovnicima okolnih naselja.
Unatoč pohvalama, odaziv je iznimno mali i samo je nekolicina gradova i općina iskoristila ovu priliku da ispoštuje dio svojih zakonskih obaveza i upozori svoje građane o dužnostima svakoga skrbnika pasa.
S obzirom na to da ponuda nije datumski ograničena, Prijatelji životinja ponavljaju i ovim putem svoju ponudu lokalnim zajednicama te koriste priliku da upoznaju dio građana sa sadržajem letka koji, uz vrlo korisne informacije, navodi i visoke kazne propisane za nepridržavanje zakonskih obaveza.

ZAKONSKE OBAVEZE SKRBNIKA PASA:
NENAPUŠTANJE: Zakonom o zaštiti životinja zabranjeno je napuštanje životinje. Kazna je veća od 10 tisuća kuna.
OBAVEZNO MIKROČIPIRANJE: Mikročipiranje pasa obavezno je u Republici Hrvatskoj. Kazna za nepoštovanje ove obaveze iznosi do 6 tisuća kuna.
KONTROLA RAZMNOŽAVANJA: Zakonska obaveza skrbnika je i osigurati kontrolu razmnožavanja životinje. Ako skrbnik ne želi zbrinuti neželjenu mladunčad, snosi troškove zbrinjavanja. Kao način kontrole razmnožavanja preporučuje se kastracija ženki i mužjaka, rutinski veterinarski zahvat koji sprječava neželjeno potomstvo. Kazna za nepoštovanje ove obaveze iznosi više od 10 tisuća kuna.
SVI POTREBNI UVJETI: Skrbnik mora osigurati potrebne uvjete za kućne životinje, što uključuje i veterinarsku skrb. Zanemarivanje i zlostavljanje životinja kažnjivo je iznosom većim od 10 tisuća kuna, a mučenje i ubijanje zatvorskom kaznom do godine dana.
OVLASTI KOMUNALNOG REDARA: Skrbnik životinje obavezan je komunalnom redaru predočiti dokaz o mikročipiranju i cijepljenju psa.
ČIŠĆENJE IZMETA I POVODAC: Skrbnik je dužan počistiti izmet za svojim psom i držati životinju na povodcu, osim na mjestima gdje je dopušteno da se pas kreće slobodno.
UDOMLJAVANJE UMJESTO KUPNJE: Udomljavanjem umjesto kupnje možete pomoći psu i svojoj zajednici. Pas iz skloništa je zdrav, cijepljen, mikročipiran i kastriran.
Budite odgovorni i ne riskirajte visoke novčane kazne! Odvedite svojega psa na cijepljenje, mikročipiranje i kastraciju te održavajte svoj grad čistim i ugodnim za život.
Ako ste svjedok kršenja zakona, zanemarivanja ili zlostavljanja životinja, prijavite takve slučajeve nadležnoj veterinarskoj inspekciji i komunalnom redarstvu, a u slučaju zlostavljanja i policiji.
Budite aktivan sudionik društva i štitite životinje!

Foto: Press