fbpx

HNK Zagreb: Održana Večer ukrajinske poezije

Večer ukrajinske poezije

Jučer je u foajeu Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu održana Večer ukrajinske poezije na 161. godišnjicu smrti ukrajinskog pjesnika Tarasa Ševčenka čije su stihove i stihove drugih ukrajinskih pjesnika čitali umjetnici Drame.

poezije

U znak solidarnosti i podrške ukrajinskome narodu i Ukrajini mogli su se čuti stihovi Line Kostenko, Galine Gordasevič, Katerine Kalitko, Petra Osadčuka, Vasila Stusa i drugih ukrajinskih pjesnika koje su izgovarali Goran Grgić, Nina Violić, Daria Lorenci Flatz, Damir Markovina, Mirta Zečević, Livio Badurina, Jelena Otašević Babić, Filip Vidović, Zijad Gračić, Nikša Kušelj i Ivana Boban.

poezije

Večer ukrajinske poezije jedna je od niza gesta kojom zagrebački HNK nastoji podići svijest o ratnim zbivanjima u Ukrajini.

– Odabir pjesama seže sve od narodnih koje govore koliko sličnosti imamo s ovim narodom, do onih velikog Ševčenka. Završavamo s pjesmom koja govori koliko smo sami krhki i slabi, a jačamo kad smo zajedno.

Probajmo bijes, tugu i očaj zamijeniti onime što možemo učiniti, prije čitanja poezije – rekao je prisutnima ravnatelj Drame Ivica Buljan koji je i odabrao poeziju za ovu večer.

Foto: Press HNK Zagreb Mara Bratoš