fbpx

3. Festival poljskih filmova Visla u Hrvatskoj

Hrvatska…

VislaJučer je otvoren 3. Festival poljskih filmova Visla u Hrvatsku. Ljubitelji poljske kinematografije imat će priliku sudjelovati na projekcijama filmova u Osijeku (Kino Urania, 18.-23. lipnja) i u Splitu (Kino Zlatna Vrata 19.-29. lipnja). Na jesen će poljska kinematografija tradicionalno stići i do Zagreba.
– Festival u Osijeku će otvoriti film Skrivena igra Lukasza Kosmickog, sjajan triler koji vješto utjelovljuje Hitchcockovu priču smještenu u scenskoj pozadini Varšave 60-ih godina. Sjajan, nalik na šahovsku igru, scenarij isprepliće dvostruke agente i tajne ubojice, s apsurdima socijalizma. U Splitu ćemo započeti projekcijom filma Moje kćeri krave u režiji Kinge Debske. Film će gledateljima približiti priču o dvjema sestrama, koje dovedene u tešku životnu situaciju su prisiljene na suradnju, unatoč obostranoj ozlojeđenosti – poručuju organizatori.
Gledatelji u Hrvatskoj će imati priliku pogledati odličan dugometražni debi Monike Jordan-Mlodzianowske, “Željezni most”. To je drama o tri junaka upletena u ljubavni trokut. Iako se radnja Željeznog mosta temelji na tragičnim događajima, riječ je o vrlo intimnom filmu koji pokreće put duboko u srž svakoga kome se čini da ima previše nagomilanih problema u osobnom životu.
U programu festivala nalaze se dvije komedije koje su osvojile srca milijuna gledatelja u Poljskoj i inozemstvu: “Planet samaca 2” u režiji Sama Akina i “Porez na ljubav” Bartlomieja Ignaciuka. Oba naslova ispričat će ljubavne priče prepune šarma i dobrog humora, u kojima isprepleteni komični događaji zauvijek promjene živote likova.

Foto: Press