fbpx

Službeno otvoren 16. Festival prvih: Doba praznine ušuljalo se u Knap

Zagreb…

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Festival prvihPovlačenjem crne linije sa zida, iz rada Ivane Škvorčević ‘Iskušavanje virtualnog i fizičkog prostora’, službeno je otvoren 16. Festival prvih, koji se do 3. listopada 2018. održava u Centru KNAP.
Na otvorenju su se prisutnima obratile Anja Planinčić, ravnateljica KNAP-a, naglasivši važnost alternativne umjetnosti za današnje kreativne pravce te Ana Janjatović Zorica, umjetnička direktorica Festivala prvih, kazavši kako su tendencije koje, pod utjecajem popularne kulture i tehnologije, postaju sve dominantnije, što je dovelo i do toga da doba praznine bude odabrano kao centralna točka ovogodišnjeg izdanja festivala.
Prvi dan obilježilo je otvorenje skupne izložbe na temu festivala «Doba praznine», s radovima odabranima na natječaju, na kojoj se predstavljaju Nikolina Butorac, Miroslav Galinac, Vanda Jurković, Vesna Mačković, Sara Pećanić, Ivana Škvorčević te učenici Osnovne škole Bol iz Splita. Predstavljen je i rad «Underground» Miroslava Galinca te prikazan video performans «Čuvarica zaslona» Vesne Mačković.
Festival prvihU nastavku programa je održano predavanje dr.sc. Željke Kamenov ‘Ako su svi usmjereni na sebe, tko će se usmjeriti na mene?’ na kojem su prezentirane psihološke posljedice suvremenog društva i načina života na pojedince, s obzirom na nesklad između čovjekove temeljne potrebe za pripadanjem i aktualnog veličanja individualizma.
Prezentacijom rada ‘Praznina doma’ Nikoline Butorac zaključen je prvi dan. U navedenom radu autorica se bavi pitanjem stanovanja kao radnje i stana kao fiktivnog objekta kojega je mladoj osobi u današnje vrijeme nemoguće priuštiti.
– Fokus u radu je bio usporediti vrijeme koje je bilo nekada i sadašnje, kao dva suprotna pola. Danas je fantastika i zamisliti da bi neka organizacija ili firma svojem zaposleniku darovala stan – rekla je autorica.
Subota na Festivalu prvih će biti u znaku selfija i crnila – povjesničarka umjetnosti, dr. sc. Ana Peraica održat će predavanje « Kultura selfija – Svijet iza tvojih leđa», a Irena Boćkai i Ana Katulić u radu Neimenjivi kao polazište svog eat-art performansa imaju Beckettovu novelu koju čini monolog iz perspektive neimenovanog i nepoznatog protagonista, koji ne samo da nema imena nego je i ‘neimenjiv’. U performansu izvođačice će tako u improviziranom prostoru ‘egzistencijalističke kuhinje’ spremati crni rižot koji će poslužiti uz kruh napravljen od sipinog crnila, ostavljajući iza sebe crne tragove pokreta i riječi.
Ulaz na sva događanja je slobodan.

Foto: Press