fbpx

Mijenjamo svijet: Svake godine u Americi policija ubije oko tisuću ljudi

HRT…

Na malim ekranima intrigantan dokumentarni film ‘Amerika u strahu od policije’

policijaHrvatska radiotelevizija (HRT) u srijedu 20. veljače 2019. godine na Prvom programu (HRT-HTV1) u udarnom terminu od 21.00 sat u sklopu ciklusa Mijenjamo svijet prikazat će intrigantan dokumentarni film ‘Amerika u strahu od policije‘ u trajanju od 52 minute.
Povod ovom filmu su šokantne brojke, naime, svake godine američka policija ubije oko tisuću ljudi, što je dvadeset puta više po glavi stanovnika nego u Francuskoj i 60 puta više nego u Ujedinjenom Kraljevstvu.
policijaDanas, više nego ikad, američke policije boje se upravo oni koje bi trebala štititi. Snimke policijskih pucnjava izazvale su zgražanje. Vozač je pogođen u leđa s nekoliko metaka samo zbog razbijenog stop svjetla, drugi je pak ubijen pred svojom djevojkom tijekom rutinskog zaustavljanja vozila. Čak je i jednu učiteljicu joge upucao policajac kojega je pozvala u pomoć. To su samo neke od tragedija koje su šokirale Sjedinjene Države.
Od smrti Michaela Browna u Fergusonu neprijateljstvo prema policiji diljem SAD-a raste. Policija je postala okrutna i služi se sve drastičnijim mjerama – opremom za specijalce, puškama, oklopljenim vozilima.
Ova pretjerana militarizacija nije se dogodila slučajno. Već godinama američke policijske postaje dobavljaju opremu putem ”Programa 1033” koji je osmislio Pentagon ne bi li prenio višak vojne opreme na policijske snage.
Od Kalifornije do Floride, te diljem Missourija, promatramo rad policije koja je gorljivija nego ikad.

Film Amerika u strahu od policije je proizveden 2018. godine, a odabrala ga je Mira Vočinkić.

Foto: Press