fbpx

Premijerno: Čovjek Jastuk u produkciji kazališta Gavella

Čovjek Jastuk Martina McDonagha

U petak, 17. rujna 2021. godine u 20.00 sati, u Centru za kulturu Trešnjevka održat će se premijera predstave Čovjek Jastuk Martina McDonagha u režiji Vanje Jovanovića i produkciji kazališta Gavella.

Covjek jastuk

Nakon KUC-a Travno, kazalište “Gavella”, znatno oštećeno u potresu, novu pozornicu za svoju prvu ovosezonsku premijeru pronašlo je na sceni Centra za kulturu Trešnjevka.

Covjek jastuk

Ovjenčan Nagradom Olivier za najbolju novu dramu, Nagradom New York Drama Critics’ Circle za najbolju novu stranu dramu, dvjema Nagradama Tony i mnogima drugima, “Čovjek Jastuk ” (“The Pillowman”) jedan je od onih tekstova koji nas istodobno uznemiruje i uzbuđuje, nepredvidljivo i drsko, brutalno i nježno, zavodljivo i odbojno.

McDonagh ima sposobnost da nas nagovori da uskočimo u “vlak smrti” kojim nas je odlučio povesti u mrak gdje će nas, vođene šinama krimi-zapleta i uronjene u izmaglicu gothic-atmosfere, ostaviti bez daha, nasmijavajući nas i strašeći.

Ponekad, kao i osobe komada, nismo sigurni što je istina, a što laž, što je učinjeno, a što zamišljeno, te kada nas se navodi na krivi put ne bismo li još više posumnjali u vjerodostojnost tragova koji nas vode kroz labirint “Čovjeka Jastuka”. S izuzetno smo glumstvenim materijalom, partiturom zagušljive sugestivnosti, u kojoj svjetlo postoji, no likovi – a i mi s njima – se pitamo odakle ono dopire. Je li to vjera u važnost pričanja priča, u ljudskost, milosrđe i sućut koje postoje i u totalitarnoj tami jednog svijeta u kakvom se nadamo da ne živimo…

Čovjek Jastuk se virtuozno poigrava mogućim odgovorima, očekivanjima, krhkošću granice zbilje i fikcije, kazalištem.

Vanja Jovanović rođen je 7. veljače 1993. godine u Osijeku gdje je završio osnovnu i srednju školu. Nakon srednje Građevinske škole, 2011. godine upisuje Umjetničku akademiju u Osijeku, smjer gluma i lutkarstvo na kojoj magistrira 2017. godine.

Za vrijeme Akademije sudjelovao je u mnogim akademskim i vanakademskim kazališnim produkcijama, pohađao domaće i inozemne radionice i kao glumac sudjelovao na mnogim domaćim i inozemnim kazališnim festivalima. Na zadnjoj godini Akademije, 2016. godine zaposlen je u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka.

2018. godine upisuje MA studij kazališne režije i radiofonije na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Do sada je kao redatelj profesionalno radio u kazalištima GKL Rijeka, GKL Zadar, Puna kuća i GDK “Gavella“.

Redatelj predstave je Vanja Jovanović, prevoditeljica Nora Krstulović, dramaturgiju potpisuje Dubravko Mihanović. Scenografi su Vanja Jovanović i Marita Ćopo koja potpisuje i kostimografiju. Autor glazbe je Šimun Matišić, oblikovatelj svjetla Zdravko Stolnik, a zvuka Christian Kanazir.

U predstavi igraju Živko Anočić, Nikola Baće, Sven Šestak i Franjo Dijak.

– Jednom davno živio malen dječak kojem su majka i otac pružali samo ljubav: sve igračke svijeta bile su njegove; sve bojice, sve knjige, papiri, olovke. Sve sjemenje kreativnosti bilo je usađeno u njega od najranije dobi, a pisanje je postalo njegova prva ljubav: pisao je sretne priče o medvjedima, praščićima i anđelima. Neke od njih bile su dobre, a neke jako dobre. Prvi dio eksperimenta njegovih roditelja je uspio.

Noćne more započele su u noći njegova sedmog rođendana. Soba do njegove uvijek je bila zaključana iz razloga u koje dječak nije bio posve siguran, ali ih nikad nije ni propitivao, sve dok tiho brujanje bušilica, grebavo škripanje stezanja zasuna, jednolično zujanje nepoznatih električnih naprava i prigušeni krici malog djeteta začepljenih usta, nisu počeli dopirati kroz debeli zid od cigle. Svake noći. (…) Dječak je nastavio pisati, a roditelji su ga nastavili bodriti, ali zvukovi zujanja i vrištanja i dalje su se čuli, a njegove su priče postajale sve mračnije i mračnije.”
(Martin McDonagh, “Čovjek Jastuk”)

Foto: Press – Čovjek Jastuk kazališta Gavella