fbpx

Kako su puf frizure dovele Marie Antoinette do ćelavosti…

Rokoko i puf frizure…

Je li modna ljupkost ili ludosti nositi ‘puf’ frizure? Odgovor zna samo moda. Vesela, razdragana, lijepa i ružna, odlučna i nametljiva, sve to može biti jedino moda.

Kratke priče modne povijesti

Možda nikome nije  dopušteno da tako snažno utječe i mijenja estetske vrijednosti kao što to čini moda. Cijeli ljudski rod ni pred kim ne pokazuje toliko tolerantnosti kao pred modom. Kad je utjecaj mode snažniji, sve veća je  sklonost da se pleše po modnom taktu modne muzike.
Ta vješta lukavica s pažnjom odabire svoje medije i pomoću njih bezuvjetno nameće sve što poželi. Upravlja li moda nama ili mi upravljamo njom, odgovor možemo pronaći u pričama kroz modnu povijest.
Rođena u Beču, odgajana u strogoj carskoj Austrougarskoj obitelji, izvornog imena Maria Antonia Josepha Johanna von Habsburg-Lothringen, udala se za Louis VI i nedugo zatim postala kraljicom Francuske.
Marie AntoinetteKad je iz Beča u pratnji  četrnaest  kočija stigla u Fracusku, na granici se odrekla svoje austrijske nacionalnosti.  Dvorske dame skinule su je do gola  i odjenule u  kićene haljine kakve je diktirala francuska moda. Već tada, samo s petnaest godina,  shvatila je kako  mora igrati vještu igru i sklopiti savez s modom. U zagrljaju mode Marie Antoinette imala je moć da nameće, diktira, savjetuje što i kako treba izgledati žena.
Nikada nećemo doznati je li  bila svjesna da moda upravlja njom i da ju koristi i pretvara u svoju marionetu. Moda joj je dozvolila da bude kraljica Francuske, ali istovremeno joj se  cerila  onako kao što je to činila mnogim sljedbenicima kroz povijest. Ta vješta igra trajala je  sve do njezine  smrti.
Osuđena na  giljotinu, zaboravila je na modu. Na sebi je imala bijelu  camiciau, a jedino što je ostalo od modnog luksuza bio je njezin svileni korzet.
U svojem letargičnom životu Marie Antoinette težila je promjenama pa je moda bila pravi odabir. Visoko češljana kosa u koju su umetnuti tamponi izrađeni od strune ili perja ptica,  držali su volumen i formu frizure. Bio je to  modni hir koji je  lansirao  Marie Antoinette. U razdoblju rokokoa takav način češljanja bio je neizostavan za svaku damu na  dvoru.
Marie AntoinetteDa bi postigli ukrućenost kose prskali  su je šećernom vodicom i stvarali  frizure  poput kiparskih skulptura. Češljanje je trajalo i po nekoliko sati  kako bi kosu modelirali u željenu formu. Zato izrada frizura nije bila svakodnevna pojava. Svakodnevno se  samo pročešljavala i  popravljala. Da ne izgubi na svojoj formi i izgledu važan je bio položaj glave pri spavanju. Glava  je morala biti na visokom uzglavlju.  Pernati  jastuci, složeni jedan na drugi, bili su podloga za visoke puf frizure. U takvom položaju žene su izgledale kao da sjede, a ne leže u krevetu. Noću tijekom spavanja  na visoke frizure stavljala se noćna kapa. Štitila je frizuru da ne  izgubi svoj pravi izgled.
Kosa se prala svaka dva do tri  mjeseca. Taj proces nije bio ugodan. Nakon što se kosa namočila u toploj vodi  s nje se skidao  debeli sloj šećerne vode i brašna. Brašnom se kosa pudrala kako bi ostala bijela i  sprječavalo se  raznim nametnicima da slobodno gmižu po kosi.
Marie AntoinetteMarie Nakon što je nestao taj debeli sloj tjeme su mazali svinjskom masti.  Tako se s masne kose i tjemena, pomoću specijalnog češlja, moglo lakše odstraniti uši. Nemaran odnos prema higijeni kose kao i njezi tjemena,  doveo je  Marie Antoinette do gubitka kose pa zato ona u modu uvodi vlasulje.

Piše: Branka Vučetić Atletić

U sljedećem nastavku izgled ‘puf’ frizure…

Foto: Wikipedia