fbpx

Sigrid Oblak: Holding u 2015. ostvario promet od 547,5 milijuna eura

Beč…

Prošle godine investirano je 161 milijuna eura, a za 2016. planirano je  172 milijuna eura investicija. Bečki Holding direktno i indirektno na razini Austrije osigurava 16.590 radnih mjesta, od toga 11.340 u Beču, kazala je direktorica Bečkog Holdinga za portal Scena.hr

Sigrid OblakDirektorica Wien Holdinga, Sigrid Oblak, u razgovoru za portal Scena.hr ispričala je kako funkcionira Bečki Holding. Bečki Holding i njegova poduzeća bave se područjima kulture, nekretnina, logistike i medija, dok je Komunalni koncern ‘Wiener Stadtwerke‘ zadužen za pouzdanu i ekološki prihvatljivu opskrbu grada energentima te nesmetano odvijanje javnog prijevoza.  U sklopu Bečkog Holdinga ukupno je 75 poduzeća koja potiču gospodarski rast te stvaraju radna mjesta. U Bečkom Holdingu zaposleno je tri tisuće ljudi. Gradski je koncern 2015. ostvario promet od 547,5 milijuna eura. Prošle je godine, ističe Oblak, investirano 161 milijuna eura, a za 2016. planirano je 172 milijuna eura investicija. Dodaje da Bečki Holding direktno i indirektno na razini Austrije osigurava 16.590 radnih mjesta, od toga 11.340 u Beču.

Scena: Kako je organiziran Holding?
Bečki se Holding nalazi u vlasništvu Grada Beča. Provodi komunalne djelatnosti, a organiziran je po principu privatnog gospodarstva i usmjeren je na ostvarivanje dobiti,  uzimajući u obzor opće gospodarske ciljeve. Koncern se bavi područjima kulture, nekretnina, logistike i medija. Ukupno 75 poduzeća unutar Holdinga potiču gospodarski rast, stvaraju radna mjesta i time povećavaju kvalitetu življenja u Beču.

Scena: Koje su sve gradske tvrtke u Holdingu?
Bečki Holding obuhvaća ukupno 75 poduzeća. Najjače poduzeće u području kulture bečka je dvorana Stadthalle, ali među našim se poduzećima nalaze i četiri muzeja. U području nekretnina tu su građevinska poduzeća GESIBA, ARWAG i WSE. U središtu logističkog dijela poslovanja nalazi se Luka Beč (Hafen Wien)  koja se trenutno transformira u jedan od najvećih logističkih centara. U medijskom području glavnu ulogu igra poduzeće WH Medien koje upravlja gradskom televizijom W24 i poduzećem Eurocomm-PR, čiji je glavni zadatak Grad Beč diljem Europe pozicionirati kao nositelja know-howa.

Scena: Koliko je ljudi zaposleno?
U Bečkom Holdingu trenutno je zaposleno tri tisuće ljudi.

Scena: Kad je osnovan Wien Holding i zašto?
Bečki Holding je osnovan 1974. godine. A posebno bitan trenutak u povijesti koncerna bila je 2002. godina. Tada je koncern poprimio novi smjer i strukturu. Tako su stvoreni okviri koji su neophodni za uspješno poslovanje i fleksibilno reagiranje na nove izazove koji su povezani s pojačanim konkurentskim ponašanjem na liberaliziranim tržištima nastalim proširenjem Europske unije i globalizacijom tržišta. Bečki Holding tada nije samo proširio broj poduzeća, nego je aktivno ušao i u projektni i razvojni business, djelomično u obliku javno-privatnih modela partnerstva, a djelomično iz vlastitih resursa.

Scena: Zašto u Beču postoje i Holding i komunalni koncern ‘Wiener Stadtwerke’? Koje su prednosti ove podjele?
Pojedinačna poduzeća u vlasništvu Grada Beča daju važne impulse kako u gospodarskom, tako i u društvenom pogledu. Bečki Holding i njegova poduzeća bave se područjima kulture, nekretnina, logistike i medija. Komunalni koncern ‘Wiener Stadtwerke’ zadužen je pak za pouzdanu i ekološki prihvatljivu opskrbu grada energentima te nesmetano odvijanje javnog prijevoza.

Scena: Koja je specifičnost Bečkog Holdinga?
Posebnost Bečkog Holdinga i njegovih projekta je to, što mi kod svih svojih projekata vodimo računa o tome da ne budu samo ekonomski isplativi, nego i da stanovnicima Beča donose dodanu vrijednost. Primarni pokretač nije nam samo ostvarenje profita pod svaku cijenu, nego prednosti koje projekti i poduzeća ostvaruju za grad i ljude. Na taj način osiguravamo ne samo to da naši projekti potiču gospodarstvo i njegov rast, nego i da stvaraju dodatna radna mjesta i općenito povećavaju kvalitetu življenja za ljude.

Scena: Koji su projekti na kojima Bečki Holding trenutno radi, a na koje ste projekte posebno ponosni?
HoldingBečki holding trenutno provodi ili planira 15 građevinskih projekata. Često se ti projekti provode s partnerima izvana ili s partnerima unutar gradske uprave. Jedan od tih projekta primjerice je i projekt socijalne stanogradnje ‘Gemeindebau Neu’, kojeg poduzeće GESIBA provodi s gradskim poduzećem za poticanu stanogradnju ‘Wiener Wohnen’. No koncern je uključen i u projekte kao što su izgradnja gradskih toplica te prenamjena industrijskog areala Neu Marx u središte start-up scene. Posebno smo ponosni recimo na novoizgrađenu zgradu bečkog velesajma ‘Messe Wien’, time je cijela gradska četvrt doživjela ogromni porast vrijednosti.  Na isti način pristupamo svim projektima vezanim uz nekretnine, svejedno je li riječ o uredskim i poslovnim nekretninama ili projektima stanogradnje poduzeća  GESIBA i ARWAG.

Scena: Kako funkcioniraju gradske tvrtke i kako stoje s financijama?  
Poduzeća unutar koncerna djeluju samostalno, ali pod pokroviteljstvom Holdinga. Koncern je 2015. ostvario promet od 547,5 milijuna eura. To je povećanje od 3,14 posto u odnosu na 2014. godinu (2014.: 531 milijuna eura). Ulažemo i u gospodarski teškim trenucima. Prošle je godine investirano 161 milijuna eura, a za 2016. planirana su 172 milijuna eura investicija. Znatan je i indirektni financijski efekt kojem koncern pridonosi. Bruto dodana vrijednost koncerna na razni Austrije godišnje iznosi 1,3 milijarde eura. Najveći dio u visini od 877,3 milijuna eura ostaje direktno u Beču.  Direktno i indirektno Bečki holding na razini Austrije osigurava 16.590 radnih mjesta, od toga 11.340 u Beču.

Scena: Na što u Holdingu posebno obraćate pozornost?
Jedna od centralnih zadaća koje Bečki Holding provodi po nalogu Grada je takozvani new public management, tj. provođenje javnih zadaća i pružanje usluga po principima privatnog gospodarstva uz uzimanje u obzir načela opće koristi. Na taj nam način u prvom planu nije povećanje profita pod svaku cijenu, nego uvijek i prednosti koje poduzeća i projekti mogu ostvariti za grad i ljude. Ovaj strategija dodane vrijednosti filozofija je našeg poduzeća, koju koncert slijedi u sva četiri poslovna područja.

Scena: Koje su novosti koje će se uvesti u Beču?
I u budućnosti želimo zadržati visoku razinu inovacija i imamo veliki broj projekata koji će uskoro biti provedeni. U to se ubrajaju i proširenje Luke Beč kao logističkog centra, stanogradnja, razvoj obalnog područja uz Dunav i Dunavski kanal, jačanje kulturnih institucija, primjerice naše dvorane Stadthalle te izgradnja novih gospodarskih centara kao primjerice u gradskoj četvrti Neu Marx.

Scena: Kako funkcionira odnos Grada Beča i Holdinga?  
Grad Beč je vlasnik Bečkog Holdinga. Suradnja se temelji na usuglašavanju i intenzivnoj koordinaciji s predstavnicima Grada, u našem je slučaju to gradska zastupnica zadužena za financije, gospodarstvo i internacionalna pitanja.

Scena: Što je u planu za 2017. godinu?
U 2017. započinje gradnja jednog od naših velikih projekata. Na području nekadašnje plinare Leopoldau bi na površini od on 13,5 hektara trebalo nastati više od 1.000 stanova, poslovnih prostora i zelenih površina, a sve u skladu sa zgradama bivše plinare koje se nalaze pod  zaštitom spomeničke baštine. Osim toga naše poduzeće WIP Wiener Infrastruktur Projekt GmbH kontinuirano provodi proširenja škola po principu drvene gradnje.

Scena: Što je još važno istaknuti?
Bečki Holding je uspješna mješavina profitabilnih poduzeća i neprofitnih poduzeća. Važan element strategije našeg poduzeća je ulaženje u partnerstvo s privatnim investitorima. Na taj smo način već uspjeli provesti mnogobrojne održive projekte koji nisu pridonijeli samo afirmaciji Beča kao gospodarskog centra, nego i dobrobiti naših građanki i građana.

Foto: Press – Torsten Munk, Eva Kelety