fbpx

Od luksuznog shoppinga ispod 2,2 mil. žaruljica do kupovine na božićnom buvljaku

Advent…

Beč i ove godine nudi za svakog ponešto

Klizanje u parku ispred gradske vijećnice
na božićnom adventuI dok su prošli vikend i službeno otvoreni zagrebački adventski sajmovi i šareni štandovi, većina se bečkih sajmova može posjetiti još od sredine studenog. Osim po svojoj osebujnoj kulturnoj ponudi Beč je u zimskim mjesecima već desetljećima poznat i kao turistički magnet za sve one koji žele doživjeti istinske čari adventa. To uopće ne čudi, budući da je Beču i ove godine otvoreno petnaestak božićnih sajmova, a jedan od najpoznatijih sajmova zasigurno je onaj na trgu ispred beče gradske vijećnice.
Glavna atrakcije ovog sajma ogromno su božićno drvce s preko 27 metara visine i oko 1.000 lampica, a od ove godine i 4500 m2 velika ledena površina koja vijuga predivno osvijetljenim parkom.
Kako bi se posjetitelji ovog zasigurno najposjećenijeg bečkog adventskog sajma što lakše snašli u ponudi od oko 150 štandova organizatori su osmislili i posebnu aplikaciju za pametne telefone koja se može besplatno skinuti.
U samoj će se gradskoj vijećnici tijekom adventa, točnije petkom, subotom, nedjeljom i blagdanom od 15.30 do 19.00 sati, uz besplatan ulaz moći poslušati i adventski koncerti zborova iz cijelog svijeta. U svečanoj dvorani nastupit će tako preko 80 zborova iz cijele Europe, ali i Japana, Južne Afrike i SAD-a.

Sajmovi u centru grada i carski ugođaj ispred dvorca Schönbrunn
na božićnom adventuPored sajmova u samom centru grada tj. u bečkom Hofburgu i na Stephansplatzu, zanimljiv je i onaj u staroj gradskoj jezgri Spittelberg, gdje čak 130 umjetničkih obrta predstavlja svoje rukotvorine. Prave umjetničke radove možete pak naći na božićnom sajmu na Karlsplatzu, gdje 70-ak umjetnika izlaže i prodaje svoje najnovije uratke. Jedan od najposjećenijih sajmova je dakako i onaj koji se već tradicionalno nalazi između bečkog Prirodoslovnog muzeja i Muzeja Povijesti umjetnosti na trgu Maria-Theresien-Platz.
Bečki će dvorac Schönbrunn i ove godine poslužiti kao kulisa za takozvani kulturni božićni sajam koji između ostalog nudi i vođene ture kroz dvorac u okviru kojih će posjetitelji moći saznati sve o božićnim običajima carske obitelji Habsburg. Osim toga veliki broj izlagača ponuditi božićne specijalitete te ručno rađene rezbarije, svijeće i božićne čestitke, a bina ispred velikog božićnog drvca bit će mjesto održavanja mnogobrojnih božićnih koncerta.

Reciklirani sajam
No, u Beču se pored mnogobrojnih božićnih sajmova koji turistima iz cijelog svijeta nude uobičajene suvenire, hranu i piće trenutno održava i jedan pomalo drugačiji sajam. Riječ je o božićnom sajmu bečke službe za čistoću (MA48) na kojem se prodaju rabljeni božićni ukrasi koje su građani ostavili na nekom od 19 bečkih reciklažnih dvorišta. Tamo se po iznimno pristupačnim cijenama mogu nabaviti ukrasi za bor, rabljena umjetna božićna drvca, jaslice, posuđe, salvete i stolnjaci s božićnim motiva i sl.
Ekološke božićne vrećiceNa ovaj se način grad Beč ujedno svjesno bori s problemom zbrinjavanja glomaznog otpada. U Beču se naime iskoristive stare stvari poput namještaja, elektronskih uređaja, odjeće, knjiga i posuđa odlažu na posebno označena mjesta u reciklažnim dvorištima te se potom po pristupačnim cijenama prodaju na buvljacima poput ovog.
Kako sezona darivanja podrazumijeva i dodatni otpad nakon otvaranja darova, bečke su gradske vlasti koje se jako zalažu za održivost još prije punih deset godina na tržište plasirale ekološke božićne vrećice i stvorile jednu lijepu, praktičnu te prije svega višenamjensku alternativu plastičnoj i papirnatoj ukrasnoj ambalaži.
Dekorativne crvene vrećice od tkanine dostupne u tri različite veličine načinjene su u radionicama bečkih udruga osoba s invaliditetom, a prihod od njihove prodaje odlazi u humanitarne svrhe.
Bečka se ekološka božićna ambalažna može nabaviti na spomenutom buvljaku, na pojedinim bečkim adventskim sajmovima, u svim reciklažnim dvorištima, pri čemu cijena manje vrećice iznosi 2,99 eura, velike 3,99 eura, dok XL-vrećica košta 6 eura. Komplet sa sve tri veličine može se pak nabaviti po cijeni od 11 eura.

I trgovci trljaju ruke
U Beču se posljednjih 30 godina broj turista u studenom povećao za trostruko, a u prosincu je taj broj čak četverostruko veći, s 630.000 gostiju 1986. na 2.347.000 gostiju 2015. godine.
na božićnom adventuI dok većina turista novce troši na adventskim sajmovima, sami Bečani će božićne darove za svoje najmilije kupiti u nekoj od bečkih trgovačkih ulica. A kako bi i tamo blagdanski ugođaj bio potpun za njihovu je dekoraciju upotrijebljeno 2,2 milijuna žaruljica.
Naime, čak 71 posto Bečana izjavilo je i dalje za blagdane najradije kupuje u gradu, dok postotak onih kupuju putem interneta stagnira. Za božićne će darove izdvojiti u prosjeku 350 eura, tako da 28 posto bečkih trgovaca računa s porastom prometa u usporedni s 2015., dok ih 46 posto očekuje da će kupovina u njihovim trgovinama ostati na istoj razini kao i prošlogodišnja.
U Beču će se ove godine razmijeniti ukupno 11 milijuna darova, pri čemu se vjerovali ili ne najviše poklanjaju knjige. Čak je 48 posto ispitanika izjavilo da će nekome pokloniti knjigu. Na drugom su mjestu poklon bonovi, na trećem odjeća i obuća, a na četvrtom igračke. Potom slijede kozmetika, nakit i sportska oprema.

Foto: Promo