fbpx

Svjetska premijera filma Zbornica održana festivalu u Karlovym Varyma

Dugometražni prvijenac Sonje Tarokić Zbornica

Hrvatski film među 12 filmova u borbi za Kristalni globus

Svjetska premijera filma Zbornica, čiju režiju i scenarij potpisuje Sonja Tarokić, a produkciju Ankica Jurić Tilić, održana je sinoć na 55. međunarodnom filmskom festivalu Karlovy Vary u sklopu glavnog natjecateljskog programa.

Zbornica

Publika je nakon premijere toplim pljeskom pozdravila filmsku ekipu predvođenu redateljicom Sonjom Tarokić, producenticom Ankicom Jurić Tilić i glavnom glumicom Marinom Redžepović. Premijeri su prisustvovali i glumci Stojan Matavulj, Nives Ivanković i Maja Posavec te montažer i dizajner zvuka Borna Buljević.

Zbornica

– Vrlo smo sretni što smo mogli zajedno iskusiti premijeru našeg filma pred punom festivalskom dvoranom. Bili smo nestrpljivi vidjeti kako će publika reagirati, no zbilja nas je ganulo kad su nam počeli prilaziti gledatelji da nam kažu kako su se poistovjetili s našim junacima. Divan je osjećaj ponovno biti s publikom – izjavila je redateljica Sonja Tarokić nakon prikazivanja filma.

Festival Karlovy Vary ove se godine održava od 20. do 28. kolovoza, riječ je o najstarijem i najznačajnijem filmskom festivalu u jugoistočnoj Europi, jednom od samo 15 festivala A-kategorije. Hrvatska filmska produkcija već dulje vrijeme nije imala predstavnika u glavnom programu, u kojem se 12 filmova bore za glavnu nagradu – Kristalni globus, pa je uvrštenje filma Zbornica u ovaj program tim značajnije.

Neposredno prije svjetske premijere, redateljica Sonja Tarokić dala je intervju za ugledni magazin Variety koji je “Zbornicu” opisao kao “impresivnu debitantsku dramu koja konkurira za Kristalni globus”.

Zbornica je filmska drama o borbi pojedinke protiv sustava. Netom zaposlena entuzijastična osnovnoškolska pedagoginja Anamarija (Marina Redžepović), prisiljena je birati hoće li poštovati vlastite principe ili se uklopiti u zbornicu. Suočena s ograničenjima školskog sustava i okružena obeshrabrenim učiteljima, Anamarija započinje vlastitu borbu s problematičnim profesorom povijesti, nesvjesna da upravo takvim postupanjem polako postaje sve sličnija svojim kolegama u zbornici.

Sonja Tarokić do sada je snimila više zapaženih i nagrađivanih kratkih filmova, a “Zbornica” je njezin prvi dugometražni film. Direktor fotografije je Danko Vučinović, montažer i dizajner zvuka Borna Buljević, scenografkinja Tajana Čanić Stanković, a kostimografkinja Katarina Pilić. Osim Marine Redžepović, glumačku ekipu čine Stojan Matavulj, Nives Ivanković, Maja Posavec, Sandra Lončarić, Daria Lorenci Flatz i brojni drugi.

Film Zbornica je nastao u produkciji Kinorame uz pridruženog producenta KinoElektron iz Francuske, te potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, programa Kreativna Europa – potprogram MEDIA, fonda RE-ACT, HRT-a i Torino Film Lab-a, gdje je projekt nagrađen u fazi razvoja.

Foto: Press