fbpx

Kolumna Zoran Žgaljardić: Estetska kirurgija u Indiji!

Stay Young…

Predavanje na Indian Society of Cosmetic Surgeons

Zoran ŽgaljardićOvogodišnji poziv organizacije za estetsku kirurgiju – Indian Society of Cosmetic Surgeons i Dr. Mohan Thomasa da prisustvujem i održim predavanja na njihovom kongresu sjetilo me na moj prvi boravak u Kerali – Kovalam Beach Resort prije dvije godine.
Do tada o Indiji nisam bio nešto previše informiran glede estetske kirurgije, osobno sam bio više informiran o ayurvedskoj medicini koja je u Indiji veoma popularna.

Zoran ŽgaljardićMedicinski turizam u Indiji
Dobivši priliku da otputujem u Keralu, potvrdio sam svoj dolazak Dr. Mohanu Thomasu koji je inače specijalizirao kozmetsku kirurgiju u Americi.
Prije samog puta informirao sam se malo o stanju estetske kirurgije i shvatio da je medicinski turizam u Indiji izuzetno razvijen, kao i 8.000 – 10.000 zahvata koje se godišnje naprave, a od toga su 50 posto građani Indije, a ostalo se radi o turistima. Među inozemnim Zoran Žgaljardićklijentima veoma su zastupljeni Englezi. Indija se nalazi na 4. mjestu globalnih destinacija za medicinski i estetsko kirurški turizam.
Mumbai se smatra mekom estetske kirurgije u Indiji. Također se može uočiti dobra povezanost avionskih linija iz Engleske za Indiju, tako u većem dijelu godine imate direktnu liniju iz Londona za Keralu (najveće turističko središte).
Veoma često imamo predrasude prema zemljama o kojima imamo limitiranu informaciju. Dobivši takve podatke shvatio sam da se radi o respektabilnom kongresu koji je bio na internacionalnom nivou u organizaciji Inidian Society of Cosmetic surgery i American Academy of Cosmetic Surgery.

Zoran ŽgaljardićMiss Universe Indije srušila tabu
Do nedavno je estetska kirurgija bila tabu tema za dnevne, javno dostupne informacije. Sam tabu je srušila prva Miss Universe Indije Sushmita Sen, sadašnja glumica i javno priznala povećanje dojki u jednom intervjuu za Times of India article.

Kerala…
Dolaskom u Keralu na aerodromu je sve funkcioniralo savršeno i brzo, od pokazivanja vize do uzimanja prtljage. Put taksijem od aerodroma do Hotela Kempinski prikazao je i drugu stranu Indije, onu Zoran ŽgaljardićZoran Žgaljardićneuređenu i siromašnu. Iskreno bio sam malo šokiran, vidjevši ih obučene u plahte kako hodaju blatnjavim ulicama i okućnicama. Glavnom prometnicom vozi se doslovce svakako, a sama cesta nema svog rubnjaka već nestaje u blatu. Prije ulaska u resort taksi je pregledan od sigurnosnih službi kao i moj kovčeg kroz sigurnosni rendgen pri ulasku u hotel. Sam kongres bio je posjećen i uspješan. Dr.Thomas Mohan dao je priznanje nekolicini nas i započeo Zoran Žgaljardićs ‘Hall of fame in aesthetic surgery’ (dvorana slavnih).
Hrana je u principu pikantna i veoma različita od naše pa se treba malo priviknuti.
Najveći problem mi je bio nedostatak espresso kave jer se u principu pije čaj. U pet dana vidio sam na istom mjestu i bogatu i siromašnu Indiju.
Put preko Dubaija do Zagreba bio je besprijekoran i moram priznat, bio sam zahvalan pilotu što mi je tako omogućio vremena da se slegnu novostvoreni dojmovi i promišljanje o mnogim sličnostima, ali i različitostima Indije, jedne prekrasne zemlje, i Hrvatske, odnosno Europe kojoj pripadamo.

Foto: Privatni album

Piše: doc.dr.sc. Zoran Žgaljardić