fbpx

Na Pelješcu nastavljeno snimanje serije Doba uskoka

Pelješac…

Kapitalno djelo javnoga medijskog servisa iznimne kulturne vrijednosti, koje se u cijelosti snima u vlastitoj produkciji, iz zaborava izvlači zadivljujuću povijest Senja, a na programu serija Doba uskoka se očekuje tijekom sljedeće godine

Doba uskokaEkipa Hrvatske radiotelevizije, predvođena scenaristom i redateljem Božidarom Domagojem Burićem, u Stonu na poluotoku Pelješcu nastavlja sa snimanjem igrano-dokumentarne serije Doba uskoka. Srednjovjekovna stonska tvrđava Veliki kaštio za potrebe snimanja bit će prikazana kao Senjski trg iz 1450. godine te se na njoj u nekoliko scena prikazuje svakodnevni život u Senju, prodaja robova na senjskoj tržnici i vješanje uskočkih vođa. Također će se snimati i dolazak austrijskoga plemića Josipa Rabatte i habsburških vojnika u Senj 1600. godine, a prikazat će se i onodobna senjska procesija te dvoboj Ivana Vlatkovića i Ahmet-age.
Doba uskoka– U pet dana snimanja bit će uključeno približno 280 statista s dubrovačkoga područja i s poluotoka Pelješca, glumci Amar Bukvić, koji tumači ulogu uskoka Juriše Hajduka, Dušan Bućan u ulozi Josipa Rabatte i brojni drugi – najavljuje HRT-ova producentica Marija Kosor.
Dodaje kako nakon Stona odlaze u Senj, na Grobnik te u Ribnik i Trakošćan, a ujedno će se snimati i u studiju Hrvatske radiotelevizije u Zagrebu u kojemu će se samo za potrebe serije izgraditi replika velike galije.
Doba uskokaHRT-ova igrano-dokumentarna serija Doba uskoka kapitalno je djelo javnoga medijskog servisa iznimne kulturne vrijednosti koje se u cijelosti snima u vlastitoj produkciji, a iz zaborava izvlači zadivljujuću povijest Senja, grada koji je gotovo cijelo jedno stoljeće prkosio velikim europskim silama. Radnja prati zbivanja tijekom 16. i 17. stoljeća, ali se u određenim privlačnim prizorima, koji su se tijekom lipnja snimali na Jakuševcu u Zagrebu, dotiče i 14. te 15. stoljeća.
Da je riječ o velikome projektu, govori i podatak kako je Hrvatska radiotelevizija za potrebe serije dala izraditi približno 600 kostima koji su unikatan ručni rad. Serija će imati četiri nastavka u trajanju od po pedeset minuta, a njezino se prikazivanje na Hrvatskoj radioteleviziji očekuje tijekom sljedeće godine.

Foto: Press – Kristijan Mršić za HRT