fbpx

WWF: 5 do 12 za spas Nacionalnog parka Plitvička jezera

Plitvice…

Hrvatska Vlada mora pronaći rješenje za situaciju na Plitvicama

Plitvička jezeraNakon što je Udruga mladih Općine Rakovica najavila da će danas u 17.00 sati prosvjed ‘5 do 12 za spas Nacionalnog parka Plitvička jezera’, koji traje još od prošle srijede, proširiti s drvenog mosta ispred Plitvica Sela u Rakovicu i Slunj, svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF ponovno poziva Vladu Republike Hrvatske da se uključi i započne dijalog u svrhu rješavanja problema.
– Nacionalni park Plitvička jezera najprepoznatljiviji je i najvrjedniji prirodni resurs u Hrvatskoj, ujedno i jedino područje upisano na listu UNESCO-ve svjetske prirodne baštine, još od 1979. godine. Čak ni to Vladi Republike Hrvatske nije dovoljno da krene u rješavanje izazova s kojim se taj prirodni fenomen suočava, te posluša razlog desetodnevnog prosvjeda – ističe Irma Popović Dujmović iz WWF Adrije.
Dok lokalna zajednica i braniteljske udruge prosvjeduju ponajviše zbog pretjerane i neplanske izgradnje u Plitvica Selu, zbog čega je ugrožen temeljni fenomen ovoga parka – sedreni slapovi, WWF upozorava i na problem prevelikog broja posjetitelja.
– U izvješću misije UNESCO-a iz veljače ove godine izražena je zabrinutost zbog neodrživog proširenja turističkog sadržaja, ali i prekomjernog broja posjetitelja u parku. Zbog toga će članovi misije na svojoj 42. sjednici iduće godine preporučiti Odboru Svjetske baštine da razmotri upis Nacionalnog parka Plitvička jezera na Listu svjetske baštine u opasnosti. To ne smijemo dozvoliti! Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja mora se usuglasiti s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike, te zajedno s Nacionalnim parkom Plitvička jezera pronaći zadovoljavajuće rješenje za situaciju koja dobiva sve veći značaj i van granica naše zemlje – zaključuje Popović Dujmović.
Dodaje da je ‘5 do 12’ također za spomenuti dijalog kako bi se spriječio današnji protest u Rakovici i Slunju.

Foto: Press – Marija Kukec/WWF Adria