fbpx

Svečana izvedba predstave ‘Bobočka’!

Scena Vidra…

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Bobočka ili drugih sto stranica Filipa Latinovića

BobočkaSvečana šezdeseta izvedba predstave ‘Bobočka‘ na programu je 20. veljače u 20,00 sati u kazalištu Scena Vidra, Draškovićeva 80. Dramu je napisala Ana Tonković Dolenčić, a osim Ecije Ojdanić, u predstavi sudjeluje i konceptualni video umjetnik i skladatelj Willem Miličević. Režiju potpisuje Ivan Leo Lemo, redatelj Moruzgvinih uspješnica ‘Gola u kavezu‘ i ‘Heidi‘ koje već nekoliko sezona pune kazališta u zemlji, ali i u inozemstvu.
‘Bobočka’ je započela svoj put obilježavajući osamdeset godina otkako je ‘Povratak Filipa Latinovicza‘ napisan te je nizom godina omogućavala publici da zavire u um našeg najvećeg pisca.U izvedbi Ecije Ojdanić Bobočka je na trenutke destruktivna i hladna ali u sljedećem trenu se iznimno emotivna, što je osvojilo publiku i kritičare te su se, kroz godine, nizali pozivi na festivale.
Predstava je gostovala na brojnim festivalima te osvojila Bobočkabrojna priznanja i nagrade, Grand prix na Festivalu monodrama u Bitoli, za predstavu ‘Bobočka’, Festival Miroslav Krleža u Zagrebu, Krležini dani u Osijeku, TKT fes Tuzla, Festival Grad teatar Budva, Festival malih scena Bihać te na nedavno održanom Međunarodnom festivalu monodrame u Moldaviji gdje su kritičari bili oduševljeni izvedbom.
Predstava ‘Bobočka ili drugih sto strana Filipa Latinovicza’ prilika je prvenstveno za srednjoškolsku publiku, ali i za sve kazališne sladokusce da pogledaju taj kultni roman iz drugog rakursa te da se upute na uzbudljivi rafting kroz kanjone rečenica našeg najvećeg pisca.
Ulogu Bobočke, te fatalne krležine literarne persone utjelovljuje Ecija Ojdanić, osnivačica kazališta Moruzgva i jedna od najistaknutijih hrvatskih glumica. Bobočka je jedno od najkompleksnijih Krležinih ženskih lica, a kroz priču o njezinom burnom životu koji je požudno krivudao od građanskog luksuza s početka dvadesetog stoljeća do siromaštva u blatu sela Kostanjevca, Krleža opisuje advokate kockare, ministre u ostavci, banke u propasti, ekscentrične znanstvenike i neurotične slikare. Mračni akordi kapitalizma u kojem se ljudi koriste, a stvari vole, u kojem se pije, puši i laže, ekspresionistički su okvir za Bobočkine introspekcije. U tim se intimnim prepričavanjima razotkrivanju suptilne note Bobočkine duše zarobljene u lijepom ženskom tijelu. Neke od tih nota koje sačinjavaju Bobočkinu duhovnu i mentalnu simfoniju zvuče komično, neke tragično, neke melodramatično, neke mitski, neke povijesno, a neke zvuče kao da smo ih baš mi mislili, ali nikad ih ne bismo uspjeli tako vješto reći i osjetiti kao Ksenija Radajeva zvana Bobočka, za koju svi govore da je nimfomanka, što dodatno pojačava njezin prezir prema svemu malograđanskom, licemjernom i sputavajućem.
Ukoliko propustite svečanu izvedbu, predstavu ‘Bobočka’ pogledajte 19. ožujka i 15. travnja u Sceni Vidra u 20,00 sati.

Foto: Press