fbpx

Tajni svijet lijepe Vande Winter!

Za portal Scena.hr…

Vanda obožava angažmane u crtićima jer je dio nje još uvijek razigrano dijete

Vanda WinterGlumica i glazbenica posudila je glas u dječjem filmu Medvjedić Paddington koji se ovih dana prikazuje u kinima. Vanda Winter kaže kako su joj takvi angažmani uvijek izuzetno zabavni.

Dijete u srcu

– Možda i zato što nas na određeni način primora da odvrtimo svoj vlastiti ‘film’ i vratimo se u djetinjstvo. Teško je, naime, raditi bilo što namijenjeno djeci, ne osjećamo li i mi povezanost s onim vječnim djetetom u nama, a osobito ne dopustimo li da, usprkos godinama i odrastanju, jedan dio nas to zauvijek i ostane – objasnila je lijepa Vanda. Glumica je posuđivala glas u crtićima ‘Jagodica Bobica’, ‘Winxicama’, ‘Trolicama’, ‘Barbie’, ‘Veselim Trojkama’, ‘Princezi i žapcu’, ‘Zambeziji’, ‘Spašavajući Djeda Božićnjaka’, ‘Ledenom kraljevstvu’…  Dodaje kako je za takve uloge važno biti spreman na igru te imati mnogo mašte.
– U takvoj vrsti uloga, za razliku od onih koje gradimo sami, glumac mora paziti da bude vjeran originalu jer ponekad zbog toga podliježemo vrlo strogoj autorskoj superviziji. Ali i da unutar strogo zadanog predloška originala ostvarimo autentičnost, kako bi uloga i u prijevodu ostala jasna i živa – ispričala je. Otkrila nam je koje su vještine potrebne kod sinkronizacije.
– U kazalištu i pred kamerom, koristimo se brojnim sredstvima izražavanja – glasom, pokretom, gestom, mimikom lica, čak i svojim fizičkim habitusom, koji sam po sebi može biti vrlo sugestivan. Međutim, kod sinkronizacije jedino sredstvo koje imamo je glas i samo njime moramo dočarati i sve ostalo. Zbog toga je ponekad dopušteno više, i pretjerivati i ići u karikaturu. Između ostalog zato što je u kontekstu animacije koja je irealna, sve moguće – naglasila je. Vanda je u filmu posudila glas svjetskoj poznatoj glumici Nicole Kidman.
– Mislim da je Nicole Kidman odlična glumica, a njezina je posebnost da s relativno malo fizičke ekspresije, te često govoreći i ispod glasa, postiže zavidnu razinu sugestivnosti. Vrlo je zanimljiva i u različitim transformacijama, odnosno rasponu svojih uloga, koji se ne gubeći na kvaliteti, spretno kreće od vrlo emocionalnih karaktera, do ledenih kraljica kakva joj je, recimo i uloga u Medvjediću Paddingtonu – priča glumica sjajnog vokala.

Najdraža bajka Mala sirena i djetinjstvo

Vanda WinterVanda je u djetinjstvu obožavala crtiće i dječje filmove, a majka ju je često uspavljivala lijepim pričama i bajkama.
– Sjećam se da sam jedno 200 puta pogledala sve sezone crtanog serijala ‘Voltron’ i baš me zanima sjeća li ga se još tko drugi? Gledala sam ‘Vlak u snijegu’, ‘Blufonce’, ‘Evokse’, ‘Leteće medvjediće’, ‘Super Teda’, ‘Djevojčicu iz budućnosti’, koja je nedavno i reprizirana na televiziji. Tata me prvi put vodio u kino na Disneyevu ‘Malu Sirenu’, a to mi je i danas njegova najdraža bajka. Voljela sam Ivanu Brlić Mažuranić, Henry Winterfelda, Zlatu Kolarić Kišur, Zvonimira Milčeca, Antu Gardaša, Matu Lovraka.. To je bio moj svijet – otkrila nam je Vanda. Lijepa glumica i glazbenica i danas voli bajke te su vrlo važan dio njezinog života. Osim što je takvi angažmani vrate u djetinjstvo, navedu je i na razmišljanje o majčinstvu.
– U principu razmišljam o tome valjda svaki put kad vidim malo dijete. To je prirodno i meni osobno ugodno sanjarenje, ali nisam opterećena time – kaže. Vanda je Božić provela u krugu obitelji, a 2015. godinu će dočekati u Zadru.

Foto: Scena.hr