fbpx

Serija Katarina Velika – Uzlet od 5. srpnja na TV

Zagreb….

Katarina VelikaHrvatska radiotelevizija (HRT) od nedjelje, 5. srpnja na Drugom programu (HRT-HTV2) u terminu od 22.20 sati počinje s prikazivanjem serije Katarina Velika – Uzlet.
Riječ je o nastavku priče o velikoj ruskoj carici Katarini. Katarina Aleksejevna vlada Rusijom već šestu godinu. Na sve načine nastoji izbjeći rat i istodobno se suprotstavlja urotama na dvoru. Osim toga, vladarici ni na ljubavnom planu ne ide sve glatko. Za njezinu naklonost bore se dvojica muškaraca: Grigorij Orlov, otac njezina izvanbračnog sina, i Grigorij Potemkin, mladi perspektivni časnik.
Unatoč svim teškoćama, Katarina ostaje suzdržana, razborita i pravedna, jer o njoj ovisi budućnost države. Ljubav, spletke, žestoka borba, teške odluke – sve to čeka glavnu junakinju u novoj sezoni zanimljive serije.
Katarina VelikaU šestoj godini vladavine nove carice nazire se prvi Katarinin rat s Turskom. U isto vrijeme Katarina traži način da sklopi zakoniti brak sa svojim starim miljenikom Grigorijem Orlovom i prizna pred zakonom njihova sina Alekseja, kako bi postao prijestolonasljednik u slučaju da Katarinino zakonito dijete Pavel Petrovič ne bude imao djece.
No Orlovljevo neotesano i nepredvidljivo ponašanje, kao i njegovi problemi s muškim zdravljem, prisiljavaju caricu da odustane od razmišljanja o braku i pošalje sina Alekseja u inozemstvo, uvjerivši se da će Pavel Petrovič moći zasnovati obitelj. Riješivši se Orlova, Katarina nalazi novog miljenika, Grigorija Potemkina, i traži po Europi udavaču za nasljednika.
1774. Rusko-turski rat završava se pobjedom Rusije, koja uspostavlja protektorat nad Krimskim kanatom i dobiva izlaz na Crno i Azovsko more.
1776. Katarina drugi put uspješnije ženi Pavla Petroviča još jednom njemačkom princezom, a ona se vjenča s Potemkinom, koji u njezinu čast na jugu carstva utemeljuje grad Ekaterinoslav.
1780. Katarina oslobađa iz zatočeništva braunšvajgsku obitelj i pušta je u Dansku.
1782. Katarina u Sankt Peterburgu otkriva spomenik Petru I. i šalje Pavla Petroviča sa suprugom i djecom na put po Europi.

Foto: Press