fbpx

Tena Kovačić: Velika je čast kad vas Tom Gretić pohvali!

Zagreb…

Ovo je pravi uspjeh, pobjeda mi je pokazala da moja strast za kuhanjem ipak nešto znači, rekla je Tena Kovačić

Tena Kovačić:Neposredno nakon proglašenja pobjednice druge sezone HRT-ova kulinarskog showa Kuhan i pečen Tene Kovačić, urednica emisije Mirna Dvorščak vodila je prigodni intervju s tom simpatičnom studenticom menadžmenta turizma iz Varaždina, koji vam u cijelosti donosimo.
1. Teno, pobjednice, kako se osjećaš? Što ti znači ova pobjeda?
Osjećam se neopisivo. Jako sam sretna, a moram priznati i ponosna na sebe. Ovo je pravi uspjeh, pobjeda mi je pokazala da moja strast za kuhanjem ipak nešto znači i da doma, dok kažu da sam nešto napravila fino, to ne govore iz pristojnosti…
2. Da bi došla do titule pobjednice morala si pobijediti u nekoliko emisija i nekoliko zapravo vrsnih amaterskih kuhara i kuharica. Tko ti je od njih ostao srcu drag, tko ti je bio najžešća konkurencija?
Svi kandidati s kojima sam se natjecala i upoznala su mi bili jako dragi. Posebno sam se povezala s Petrom Horvat iz prve emisije s kojom ću sigurno ostati u kontaktu jer smo se tijekom snimanja emisije super zabavile i povezale. Najžešća konkurencija mi je svakako bio Darko u finalu, baš kako i treba biti. Stvarno je vrhunski kuhar i dečko na mjestu. Finale je pokazalo i da varaždinski kraj ima dobre gastronome – pošto smo i Darko i ja iz tog područja.
3. Koja ti je pobjeda bila najslađa?
Najslađa mi je bila, naravno, zadnja pobjeda jer je stvarno bilo napeto i neizvjesno do samog kraja.
4. Koje ti je pobjedničko jelo bilo najbolje?
Definitivno farmerski hamburger iz polufinalne emisije zato što je stvarno kreativno i zabavno jelo. Mislim da samo u nekim trenutcima možemo imati takve inspiracije i sposobnosti kreirati takvu ludu kombinaciju. Pokazalo se da fileki nisu samo za juhu i da se tradicionalne namirnice mogu pripremiti u sasvim modernom i novom obliku.
5. Iskustvo kuhanja sa slavnim hrvatskim chefovima bilo je? I koji ti je chef najviše prirastao srcu?
Tena KovačićBila mi je čast kuhati s tako sposobnim, dragim i kreativnim kuharima. Divim im se jer biti vrhunski šef stvarno nije lak posao i to smo svi mi kandidati najbolje osjetili na vlastitoj koži u tih 30 minuta koje smo imali za pripremu jela. I Kiki i Skoko su jako simpatični te zaslužuju samo pohvale, pa ne želim raditi razliku između njih, oba su mi jednako dragi.
6. A Gretić? Jesi li pokupila kakav dobar savjet od njega?
Tom je najbolji sudac ikad jer pokušava smiriti i opustiti kandidate, bez da stvara dodatne napetosti i nervozu. Ima stvarno dobre prijedloge i komentari su mu na mjestu. Mislim da nikad neću zaboraviti savjet iz prve emisije vezan za vrhnje za kuhanje. Naime Tom je tada rekao da ga nije dobro koristiti u umacima jer kako se oni hlade, vrhnje ih sve više i više povezuje pa postaju suhi i pregusti. Naravno, jako sam se veselila i svakom dobrom komentaru i pohvali od strane Toma, velika je to čast.
7. Kakve su bile reakcije na pobjedu?
Naravno, svi su se jako veselili i bili ponosni. Ja još uvijek ne mogu vjerovati da sam stvarno pobijedila. Naravno, sada svako malo čujem i rečenicu „A kad buš nam nekaj skuhala?“, hahaha.
8. Kako si uopće dospjela u Kuhan i pečen?
Tena KovačićPa jako spontano i neplanirano. Dečko i ja smo na moru gledali HRT i tako sam vidjela najavu za Kuhan i pečen te podatke za prijavu. Rekla sam „iz čista mira“ ej pa ja bi se mogla prijaviti na to, i tako je i bilo. Nisam baš uvijek tako spontana, ali volim izazove i iskušavanje vlastitih sposobnosti i nije mi žao što imam hrabrosti i volje za takve pothvate.
9. Daj nam reci nešto o sebi?
Pa eto, kao što sam i emisiji već spominjala, trenutno sam još studentica i studiram menadžment turizma. Volim sudjelovati u raznim događajima, festivalima i organizaciji. Kao što možemo zaključiti, kuhanje mi je velika strast i puno razmišljam o hrani haha. Volim putovati i jednog dana svakako želim, kako se kaže, vidjeti svijeta. Jako cijenim prirodu, a lijepi su mi svi krajolici, od mora do planina. Važni su obitelj, dečko i prijatelji i njihova sreća. Uz fakultet se pokušavam dodatno angažirati što je više moguće na raznim proslovima, projektima, udrugama i sl., a ponekad i volontiram. Jako volim peći torte i kolače.
10. A sad o tvojem kuhanju kao takvom – što je za tebe kuhanje, kada si počela i zašto, u čemu si najbolja, što tvoj dragi najviše voli jesti, a što ti najviše voliš kuhati?
Kuhanje je za mene umjetnost. Pošto ne znam baš dobro slikati, mogu reći da je zapravo tanjur moje platno na kojem se iživljavam i kreativno izražavam, kako estetski tako i okusima. Kuhati sam počela već kao mala, naravno za početak u vrtu gdje su glavne namirnice bile zemlja, tratinčice i trava, a kasnije i u kuhinju uz baku, mamu, tatu, djeda i sve ostale koji su se tamo našli. Moje kuharske vještine ipak postaju malo ozbiljnije od 20. godine na dalje. Volim pripremati jela s povrćem i slastice, a radim i fine pizze, hamburgere, čušpajze i sve što zatreba. Dragome je fino sve što pripremim, bar tako kaže, ha-ha, a najviše volim kuhati wok i druga jela s povrćem.
11. Tko ti je od kuhara uzor?
Ne postoji konkretno jedna osoba koja mi je uzor, ali kao i većina sam pratila recepte Jaimea Olivera.
12. Vidiš li se u kakvoj profi kuhinji?
Nisam sigurna haha. Probala bi, ali ne znam dali bi to bio moj životni poziv. Ja dok kuham želim uživati u procesu maksimalno, bez stresiranja i žurbe. Svaka čast našim šefovima koji se svakodnevno susreću s tim.
13. Koji je tvoj kuharski savjet dragome čitatelju koji ovo čita a voli kuhati?
Moj savjet je da u kuhinji ne postoji granica, mogućnosti su skoro beskonačne. Naravno, kao što i Tom kaže, uz svu kreativnost namirnice ipak treba poštivati i ne spajati nespojivo, s čime se i ja slažem. Ukratko, dajte si mašti na volju i nemojte se bojati nepoznatih namirnica i začina. Gastronomija također sudjeluje u procesu globalizacije, pa su nam danas sve više dostupne namirnice koje nekad nisu bile i neka vas to veseli.
14. Daš nam neki svoj omiljeni recept?
Nemam baš jedan omiljeni, ali dat ću recept za jelo koje često pripremam u zadnje vrijeme, a to je – curry od povrća.
Potrebni su leća, cvjetača, luk, mrkva, češnjak, tikvice, čili papričica, kokosovo mlijeko iz konzerve, basmati ili jasmin riža, sol, papar, mljevena paprika, curry, kurkuma. Leću i cvjetaču treba skuhati zasebno.  U većoj tavi ili loncu se podinsta luk, dok omekša mu se doda češnjak. Na to se dodaju mrkva i tikvice narezani na kockice. Doda se malo vode i čeka da povrće omekša. Zatim se dodaje kuhana cvjetača i leća te kokosovo mlijeko. Sve treba dobro pomiješati i začiniti navedenim začinima. Uz povrće u ovom obliku najbolje ide riža. Prije kuhanju ju treba isprati u hladnoj vodi. Na jednu šalicu riže ide šalica i pol hladne vode. U pokrivenom loncu rižu prvo na jakoj vatri kuhamo dok ne zavrije, zatim smanjujemo vatru na neku srednju temperaturu i kuhamo još cca 10 minuta. Bitno je ne dizati poklopac. I to je to, dobar tek!
Intervju vodila: Mirna Dvorščak

Foto: Press – Damir Senčar za HRT