fbpx

Svečano otvoren 25. Tjedan češkog i slovačkog filma!

Zagreb…

Tjedan češkog– U bogat jesenski program posjetitelje zagrebačkog kina Europa uvest će jubilarno 25. izdanje Tjedna češkog filma, koje se održava od 9. do 16. listopada 2018. godine pod nazivom Tjedan češkog i slovačkog filma. Ove godine naime, kako bismo obilježili dvije važne obljetnice – 100 godina od osnivanja Čehoslovačke i 25 godina od proglašavanja samostalnih Republika Češke i Slovačke, program će po prvi put uključivati i nekoliko filmskih poslastica koje stižu iz susjedne Slovačke a odlikuju ih tople ljudske priče, promišljeni zapleti i prepoznatljiv humor. Ljubav domaće publike prema češkoj kinematografiji traje već desetljećima, a ove godine obilježavamo i treću obljetnicu – 25 godina od uspostavljanja državnih odnosa između Češke i Hrvatske – poručuju organizatori.
Tjedan češkogOvogodišnji Tjedan češkog i slovačkog filma predstavit će ukupno šest odabranih ostvarenja recentne češke i slovačke kinematografije. Program će otvoriti hvaljeni film ceste, češko-slovačko-austrijska koprodukcija ‘Prevoditelj’ u režiji Martina Šulika. Sin ubijenih Židova Ali i sin bivšeg časnika SS-a Georg kreću na putovanje po Slovačkoj u potrazi za svjedocima davne tragedije. Film je prožet melankoličnim humorom i izvrsnim glumačkim nastupima – kao neobične suputnike gledamo zvijezdu ‘Tonija Erdmanna’, austrijskog glumca Petera Simonischeka i legendarnog češkog redatelja Jiříja Menzela (‘Strogo kontrolirani vlakovi’), a u ulozi Alijeve kćerke Edite pojavljuje se sjajna Zuzana Mauréry, omražena ‘Učiteljica’ iz istoimenog filma koji je otvorio prošlogodišnje izdanje Tjedna češkog filma.
Tu je još jedan film koji se bavi nacističkom prošlošću ‘Bosonog na strništu,’ poetična priča o odrastanju znatiželjnog osmogodišnjaka tijekom Drugoga svjetskog rata. Nakon njemačke okupacije Čehoslovačke dječak Eda iznenada seli s obitelji na selo i pritom otkriva neočekivane obiteljske tajne i vlastitu hrabrost. Renomirani redatelj Jan Svěrák film je snimio prema autobiografskom romanu svojeg oca, glumca i spisatelja Zdeněka Svěráka – dvojica najpoznatijih imena češkog suvremenog filma surađivali su zajedno na ‘Kolji’, izvrsnom dobitniku nagrade Oscar za najbolji strani film iz 1997. godine.
Tjedan češkog‘Kukci’ je nadrealistična komedija ekscentričnog Jana Švankmajera inspirirana dramom braće Čapek ‘Iz života kukaca’ i Kafkinom ‘Metamorfozom’. Ova fantastična priča s elementima stop-animacije propituje granice ljudskosti i produbljuje mizantropsku pouku književnog predloška. U ovogodišnjem repertoaru predstavit će se i dva hvaljena uratka slovačke kinematografije – crnohumorna komedija s elementima trilera ‘Kandidat’ Jonása Karáseka i ‘Linija’ Petra Bebjaka, napeti hiperrealistični triler o životu uz slovačko-ukrajinsku granicu.
Urnebesna politička farsa ‘Kandidat’ prati fiktivnu predsjedničku kampanju u kojoj cinični marketinški stručnjak Adam Lambert vještom manipulacijom pretvara posve nepoznatog kandidata u glavnog favorita izbora. Crnohumorni kriminalistički film ‘Linija’ prati krijumčare i trgovce ljudima na granici koja se prelazi samo jednom. Za ovu univerzalnu ljudsku priču o spletu različitih kultura, običaja i sudbina Petar Bebjak osvojio je nagradu za najbolju režiju na prestižnom filmskom festivalu u Karlovym Varyma.
– Za kraj, najmlađi gledatelji, ali i oni stariji, uživat će u animiranoj pustolovini ‘Luka i čarobni muzej’ Martina Kotíka i Inne Evlannikove o dječaku Luki kojem je najveća želja savladati nemoguću razinu jedne kompjuterske igrice. Međutim, kad Luka konačno završi tu virtualnu igru započet će prava pustolovina u kojoj će morati pokazati sve svoje vještine i hrabrost kako bi spasio tatu, ali i čarobni muzej i cijeli grad od strašne sudbine. Film je sinkroniziran na hrvatski, a animiranim junacima glasove daju Aleksandra Naumov, Sementa Rajhard, Alen Šalinović, Mladen Vassary i Dražen Bratulić – dodaju organizatori.

RASPORED PROJEKCIJA:
SRIJEDA 10.10.
18:30 Linija, Petar Bebjak, triler
20:45 Bosonog na strništu, Jan Svěrák, komedija/drama
ČETVRTAK 11.10.
18:30 Bosonog na strništu, Jan Svěrák, komedija/drama
20:45 Kandidat, Jonás Karásek, triler/komedija
PETAK 12.10.
16:30 Kukci, Jan Švankmajer, animirana komedija
18:30 Kandidat, Jonás Karásek, triler/komedija
20:45 Linija, Petar Bebjak, triler
SUBOTA 13.10.
16:30 Luka i čarobni muzej, Martin Kotík & Inna Evlannikova, animirana komedija, sinkronizirano
18:30 Linija, Petar Bebjak, triler
20:45 Prevoditelj, Martin Šulik, komedija/drama
NEDJELJA 14.10.
16:30 Luka i čarobni muzej, Martin Kotík & Inna Evlannikova, animirana komedija, sinkronizirano
18:30 Prevoditelj, Martin Šulik, komedija/drama
20:45 Kandidat, Jonás Karásek, triler/komedija
PONEDJELJAK 15.10.
20:45 Kukci, Jan Švankmajer, animirana komedija
UTORAK 16.10.
18:30 Kukci, Jan Švankmajer, animirana komedija
20:45 Bosonog na strništu, Jan Svěrák, komedija/drama

Foto: Press – Marko Lopac