Triler JFK Olivera Stonea u nedjelju na HRT

Zagreb…

Politički triler „JFK” Olivera Stonea u nedjelju na HRT-u

JFKHrvatska radiotelevizija (HRT) u nedjelju, 6. rujna 2020. godine na Drugom programu (HRT-HTV2) udarnom u terminu od 20.05 sati prikazat će izvrsni politički triler JFK Olivera Stonea.
Dana 22. studenog 1963. godine u Dallasu, država Teksas, u atentatu je ubijen američki predsjednik John F. Kennedy. Dok je američka javnost još uvijek u šoku, FBI uhićuje Leeja Harveyja Oswalda (G. Oldman), glavnog osumnjičenog za ubojstvo. JFKMeđutim, nekoliko godina kasnije okružni tužitelj New Orleansa Jim Garrison (K. Costner) i dalje sumnja u službeni izvještaj FBI-ja i ponovno otvara slučaj. Detaljnim ispitivanjima i opetovanim razmatranjem dokaza dolazi do novih otkrića koja upućuju da se radilo o uroti u koju je bilo upleteno više ljudi, pa čak možda i sama Vlada.
Oliver Stone jedan je od najkontroverznijih holivudskih redatelja, jednako zbog tema koje obrađuje, kao i zbog načina na koji ih obrađuje. Stone je za filmove “Vod smrti” i “Rođen 4. srpnja”, bio nagrađen Oscarom, no i ostali njegovi filmovi bili su uvijek zapaženi (Wall Street, Nixon, Rođeni ubojice, Pogrešno skretanje).
Film JFK pokušava dati odgovore na neka vrlo teška pitanja i zapravo je mješavina povijesnih činjenica i onoga što Stone vjeruje da se dogodilo u atentatu na predsjednika.
Izvrsni glumci i intrigantna, provokativna priča sjajno se stapaju sa svim ostalim filmskim elementima zbog čega film izvrsno funkcionira na više razina. Temelji se na dvije knjige dokaza o slučaju, a u filmu se pojavljuje i pravi Jim Garrison. Film je bio nominiran za 8 Oscara (uključujući i Oscare za najboljeg redatelja i najbolji film), a osvojio je dva (montaža, kinematografija). Oliver Stone nagrađen je Zlatnim globusom za režiju.

Foto: Press