fbpx

Dokumentarno – Tutankamon: Otkrivena istina

Dokumentarni film Tutankamon: Otkrivena istina

Hrvatska radiotelevizija (HRT) u nedjelju, 20. ožujka 2022. godine na Prvom programu (HRT-HTV1) u terminu od 21:45 prikazat će dokumentarni film Tutankamon: Otkrivena istina.

Tutankamon

Kralj dječak fascinira javnost još od otkrića njegove spektakularne grobnice 1922. godine. No, okolnosti smrti mladoga kralja oduvijek su bile obavijene velom tajne. Bila je to tema žestoke rasprave, koja je iznjedrila bezbroj knjiga, filmova i znanstvenih istraživanja.

Tutankamon

Tutankamon je bio mladić od 19 godina kada je iznenada i neočekivano umro. Bio je član moćne i uspješne 18. dinastije egipatskog Zlatnog doba. On je kao faraon imao apsolutnu moć.

Godinama su znanstvenici pokušavali objasniti tajanstvenu smrt koja je okončala ovu najvažniju i živopisnu dinastiju u egipatskoj povijesti.

Stručnjaci su nagađali o mogućim razlozima za njegovu preranu smrt. Trenutačne teorije uključuju atentat, bolest ili nesreću. Ovaj dokumentarni film pruža dokaze koji upućuju na novu teoriju.

Služeći se najmodernijim genetičkim metodama, medicinskim istraživanjima i virtualnom obdukcijom, ova teorija baca novo svjetlo ne samo na Tutankamonovu smrt, već i na cijelu povijest njegove obitelji.

Time otkriva da mladi kralj dječak nije bio onakav kakvim se činio.

Foto: Press HRT