fbpx

Potpisan ugovor o stalnoj suradnji HNK Varaždin i HNK u Zagrebu

U HNK u Zagrebu

– Suradnja je značajna za HNK u Varaždinu ali i za HNK u Zagrebu kao i umjetnicima i gledateljima ta dva grada. Naime publika će biti u prilici vidjeti većinu recentnih predstava, koncerata i baletnih izvedbi zagrebačkog HNK u Varaždinu kao i varaždinskog HNK u Zagrebu. Mislim da je riječ o važnom događaju koji ispisuje jednu novu stranicu kulturne suradnje u kontekstu hrvatske države – rekla je Dubravka Vrgoč, intendantica Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.

HNK u Zagrebu

Jučerašnjim povijesnim potpisivanjem ugovora HNK u Varaždinu i HNK u Zagrebu započinje stalna suradnja dvije nacionalne kazališne kuće. Već u četvrtak, 25. veljače na pozornici HNK u Varaždinu bit će izvedena predstava Gdje se kupuju nježnosti zagrebačkog HNK.
Formalna suradnja između ove dvije nacionalne kazališne kuće tijekom povijesti nije se nikada dogodila i utoliko je ovaj događaj značajniji i veći kako za dva kazališta tako i za kulturnu scenu Hrvatske.

HNK Varaždin

Intendantica HNK u Varaždinu, Jasna Jakovljević izrazila je zadovoljstvo sporazumom o suradnji između HNK u Zagrebu i HNK u Varaždinu jer će tim sporazumom varaždinska i zagrebačka publika imati priliku vidjeti najbolje dramske naslove iz oba kazališta. Ono što je posebno važno, varaždinska publika moći će vidjeti Operu i Balet HNK Zagrebu.

– Povijesni je kuriozitet da se još 1984. godine pokušalo sklopiti slični sporazum oko gostovanja Opere HNK Zagreb i evo nakon 37 godina smo to i ostvarili – izjavila je intendantica HNK u Varaždinu Jasna Jakovljević.

HNK

Na konferenciji su uz intendanticu Hrvatskoga narodnog kazališta u Varaždinu Jasnu Jakovljević, intendanticu Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu Dubravku Vrgoč nazočili i gradonačelnik Grada Varaždina, Ivan Čehok, zamjenica gradonačelnika Grada Varaždina, Sandra Malenica i savjetnica Ministrice kulture i medija, Iva Hraste Sočo.
Gostovanja varaždinskog i zagrebačkog HNK sežu u daleku povijest. Prvo gostovanje zagrebačkog HNK u Varaždinu bilo je na samom otvorenju kazališta 25. rujna 1873. godine kada je Drama HNK u Zagrebu pred varaždinskom publikom izvela predstavu Poturica I. Kukuljevića Sakcinskog. Modernu kazališnu zgradu projektirao je bečki arhitekt Hermann Helmer, a sama izgradnja povjerena je zagrebačkom graditelju Josipu Jambreščaku. Posljednji put HNK u Zagrebu gostovao je u Varaždinu s predstavom Tri zime Tene Štivičić 2018. godine.
Varaždinski HNK u pred zagrebačkom publikom prvi put je gostovao 1986. godine s predstavom Povratak Filipa Latinovicza Miroslava Krleže dok je zadnje gostovanje bilo 2014. s predstavom Glorija Ranka Marinkovića.
Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu najstarija je hrvatska kazališna ustanova koja službeno započinje s radom 24. studenoga 1860. Svečano ju je otvorio car i kralj Franjo Josip I. 14. listopada 1895. godine. Zgradu su u neobaroknom stilu projektirali poznati bečki arhitekti Ferdinand Fellner i Hermann Helmer, najpoznatiji projektanti kazališnih zgrada tog doba koji su diljem Europe izgradili 48 kazališta.
Prva predstava u novoj zgradi održana je istoga dana u 19 sati, u nazočnosti cara i brojnih uzvanika. Bila je to predstava Slava umjetnosti, alegorijski scenski prolog u tri slike Stjepana Miletića uz glazbu Ivana pl. Zajca-

U četvrtak, 25. veljače 2021. pred varaždinsku će publiku izaći ansambl Drame HNK u Zagrebu s predstavom Gdje se kupuju nježnosti nastalom prema pobjedničkom tekstu Monike Herceg koji je proglašen najboljem na natječaju zagrebačkog HNK. Dramu Gdje se kupuju nježnosti koja je praizvedena u siječnju ove godine a za koju vlada izniman interes publike, režirao je Rene Medvešek dok uloge tumače Daria Lorenci Flatz, Jadranka Đokić, Lana Barić, Nina Violić, Igor Kovač, Filip Vidović, Mirta Zečević. Uživo na sceni glazbu izvode Zoran Šćekić, Nenad Sinkauz i Pavle Jovanović.

Foto: Press HNK Zagreb