fbpx

DHF: Festival ‘Dani hrvatskog filma’!

DHF…

Dani hrvatskog filma DHFNa održanoj konferenciji u povodu 23. Dana hrvatskog filma koji će se održati u Studentskom centru od 22. do 27. travnja, Dijana Nenadić, filmska kritičarka i predsjednica nedavno konstituiranog Vijeća DHF-a, Davor Šišmanović programski koordinator DHF-a i Ivan Paić, suradnik na popratnom programu (i član Vijeća DHF-a) govorili su o programu ovogodišnjeg festivala te njegovoj budućnosti.
Za program konkurencije 23. DHF-a pristigla su 232 rada (u kategoriji  igranog filma 51 naslov, dokumentarnoj 58, animiranoj 29 i eksperimentalnoj također 29, na listi namjenskih filmova našla su se 34 naslova, a u kategoriji glazbenih spotova 31). Ovogodišnji izbornici su glumica Gordana Gadžić, filmski kritičar Željko Luketić i redatelj Zvonimir Rumboldt.
Dani filmaIzmeđu pristiglih filmova oni će odabrati one koji će se, tijekom pet dana trajanja festivala, natjecati za nagrade Ocjenjivačkog suda. Tradicionalno, i ove godine dodjeljuje se i nagrada „Salona odbijenih“ za najbolji prijavljeni film koji nije uvršten u konkurenciju. Filmski kritičari izabrat će dobitnike Oktavijana, a tu je i nagrada „Jelena Rajković“ koju najboljem mladom autoru/autorici uručuje Hrvatsko društvo filmskih redatelje, kao i ‘Zlatna uljanica’ nagrada Glasa Koncila za promicanje etičkih vrijednosti na filmu
– Također, ove ćemo godine pokušati unijeti i neka programska, ali i organizatorska poboljšanja – naglasio je Šišmanović.
Dijana Nenadić, izrazila je zadovoljstvo što će se festival održati i ove godine te najavila raspisivanje natječaja za organizatora (za razdoblje 2015./16. g.) Dana, o čemu će odluku donijeti Vijeće DHF-a. Također, ime organizatora odnosno producenta te datum održavanja idućeg festivala, bit će objavljeni posljednjeg dana ovogodišnje manifestacije, naglasila je Dijana Nenadić.
U popratnom programu očekuju nas Mala Pula, Palunkov Pitching forum, radionice, filmski kviz, izložbe, predstavljanja knjiga, tribine … te poseban program posvećen Ivanu Ladislavu Galeti. U pretprogramu Dana predstavit ćemo novi program Runda kratkog, u suradnji s Kino-klubom Zagreb, koji kreće početkom travnja.
Ulaz na sva događanja je besplatan.

Foto: Press