fbpx

Umri ženski na 31. Marulićevim danima

Umri ženski, duhovita i pronicljiva drama Marine Vujčić

Drama Marine Vujčić Umri ženski, u adaptaciji Dore Delbianco i režiji Rajka Minkovića i izvedbi Satiričkog kazališta Kerempuh, na programu je 31. Marulićevih dana u nedjelju 24. listopada 2021. godine s početkom u 20.00 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu Split.

Umri ženski

– Osobne drame tinjaju u čovjeku, one su tihe, izvana nevidljive, prigušene stidom zbog osjećaja neuspjeha. Proživljavamo ih u tišini, često nasamo jer neke od njih ni s najbližima nećemo podijeliti – kaže autorica Marina Vujčić, nagrađivana spisateljica i dramatičarka.

Umri ženski

Komad sazdan od mnoštva snažnih ženskih glasova u svom je pomalo paradoksalnom podnaslovu nazvan ‘tihom dramom’. Taj izraz nipošto ne utišava temperament ili emocionalna stanja protagonistica već označava svu dubinu tinjajućih drama koje eruptivno izbijaju na površinu onda kada ih najmanje očekujemo.

Umri ženski

Autorica postavlja u prvi plan žene i njihove muškarce, odnose koje stvaraju i prekidaju, potragu za točno onom ljubavlju kakvu su i same spremne dati, kao i nikad završenu, nemoguću potragu za srećom, tim društvenim konstruktom koji nam maše odnekud iz daljine.

U ovoj arhetipskoj priči tri sestre utiru svoj ljubavni put kroz bol, razočaranja i vječnu sjenku svoje majke. U paleti zbivanja nailazimo i na vezu s mnogo mlađim muškarcem prepunu kompromisa, na onu ljubavničku i tajanstvenu, na vezu s čovjekom kojeg nema te na odnos u kojem mnogo jača partnerica oprašta sve mane svojem umjetniku u usponu dok u žrtvovanju za njegov uspjeh polako, ali sigurno zauvijek gubi dijelove sebe.

Umri ženski duhovita je i pronicljiva predstava u kojoj se intimna sfera pojedinca lakoćom prenosi na scenu, stvarajući zaplete i emocije preuzete iz svakodnevice, a vješto obogaćene fikcionalnim ruhom. Uz lepršavu glumačku igru, neizbježan splet humora i boli te kazališno poigravanje sa žanrom, komad je to koji garantira upliv u zamršene ljubavne priče protkane smijehom.

Umri ženski – uloge tumače: Nina Erak – Svrtan, Iskra Jirsak, Mia Anočić – Valentić, Ines Bojanić, Anita Matić Delić, Nikša Butijer, Damir Poljičak i Luka Petrušić. Scenografkinja je Irena Kraljić, kostimografkinja Vedrana Rapić, oblikovatelj svjetla Aleksandar Mondecar.

U predstavi Umri ženski se koristi pjesma Sjaj što izdaje Darka Rundeka, autor videa je Rajko Minković, a animacije Dino Krpan.

Foto: Press