fbpx

Uskršnji program: Filmovi za djecu na školskim praznicima

Na HRT…

KokoHrvatska radiotelevizija (HRT) je i za ove uskršnje blagdane pripremila bogat prigodni program – vjerski, dokumentarni i filmski – kao i nekoliko biranih hrvatskih filmskih naslova za djecu na školskim praznicima.
Tako već u četvrtak, 18. travnja, ususret Uskrsu, na HTV1 u 11:10 prikazuje emisiju pučke i predajne kulture “Hrvati u BiH od Cvjetnog petka do Uskrsa – Oštra luka – Bok”, a na HTV2 u 17:35 na rasporedu je hrvatski film za djecu “Koko i duhovi”.
Na Veliki petak, 19. travnja, na HTV1 u 18:05 na rasporedu je dokumentarni film Ljiljane Bunjevac Filipović “Laž ili zatvor” – priča o Veseljku Kralju koji je u prometnoj nesreći, vozeći kamion, pregazio dvoje ljudi. Nije bio pijan, nije vozio brzo, ali je bio nepažljiv. I odlučio je slagati kako ne bi završio u zatvoru. Prije izricanja gotovo sigurne oslobađajuće presude, odlučio je da ipak neće lagati. Priznao je istinu i… završio u zatvoru.
ProgramPotom je u 20:05 na programu dokumentarni film Stipe Božića “Od Lećevice do Santiaga de Compostele”, priča o poznatom poduzetniku Ivanu Kapetanoviću koji je pješačio gotovo 3000 kilometara i za 82 dana, od rodnih Kapetanovića, u općini Lećevica kod Splita, stigao do španjolskog grada Santiaga de Compostele. Hodočašće Camino de Santiago ima tradiciju dulju od tisuću godina. Prema legendi, nakon smrti apostola Jakova učenici su njegovo tijelo poslali brodom iz Jeruzalema u sjevernu Španjolsku, ali je oluja potopila brod prije nego što je on dospio do cilja. Više od 200.000 ljudi godišnje pješači stazama prema Santiagu. Camino postaje poznat najviše zahvaljujući brojnim putopisima u tisku i na internetu, a posebno nakon filma “Put” u kojem Martin Sheen igra ulogu hodočasnika na Caminu.
A u 21:05 na rasporedu Prvog programa HTV-a je prijenos iz Rima: “Križni put iz Colosseuma”, te u 23:15 dokumentarni film Branimira Farkaša “Križ koji nestaje”. Priča je to o vjeri, nadi, stradanju i suživotu, a kamere Hrvatske televizije prvi su put ušle u baziliku Svetoga groba, mjesto gdje je Isus Krist pokopan i uskrsnuo. Naime, tek svaki stoti stanovnik Jeruzalema je kršćanin. Tko su kršćani Svete zemlje? Zašto se iseljavaju i kamo idu? Hoće li u Svetoj zemlji ostati samo svećenici i hodočasnici? Odgovore na sva ta pitanja potražili smo u Izraelu i okupiranom palestinskom području.
Za to vrijeme na HTV2 u 20:05 bit će prikazan britanski film “Kraljev govor” – veliki filmski hit, višestruki osvajač prestižnih nagrada, poput četiri Oscara 2010. za najbolji film, režiju, glavnu mušku ulogu i originalni scenarij i s ukupno 8 nominacija. Film se temelji na istinitoj priči o govornim problemima britanskog vojvode od Yorka što je, iako dugo vremena čuvana tajna, ubrzo počelo prodirati u javnost, te mu donijelo velike probleme, čak dovelo u pitanje i izbor za kralja. U ovoj se zahtjevnoj ulozi odlično snašao poznati britanski glumac Colin Firth, a uz njega, tu su i izvrsni glumci Helena Bonham Carter, Derek Jacobi, Geoffrey Rush i drugi.
Zvijezde pjevajuU subotu, 20. travnja u 13:10 na HTV1 na rasporedu je dokumentarni film “Čarolija Uskrsa u Europi: Pince, pogače, slatke pletenice”, a večernji prime-time termin u 20:15 (nakon uskrsne čestitke kardinala Josipa Bozanića) rezerviran je pak za veliko finale glazbenog showa “Zvijezde pjevaju”. Tko će se ove sezone okititi titulom naj para u tom napetom pjevačkom pripetavanju najgledanijeg subotnjeg HTV-ova zabavno-glazbenog showa, doznat ćemo oko 21:45 sati. Potom slijedi biblijski spektakl “Noa” s Russellom Croweom, Jennifer Connelly, Emmom Watson, Anthony Hopkinsom i drugima. Nou (R. Crowe) je Bog izabrao za najvažniji zadatak prije nego što apokaliptični potop pročisti svijet. Treba sagraditi brod koji će spasiti njegovu obitelj i mnogobrojne životinje… Nadahnuto biblijskom pričom o Noinoj korablji iz Knjige postanka. Film je uvelike hvaljen zbog izvrsne režije i glume.
Drugi program (HTV2) na Veliku subotu pak donosi u 10 sati dokumentarni film “Bečki dječaci – mladost u višeglasju”, te u 20:05 američko-britanski film “Hachiko, priča o psu”, a u 21.40 izvrstan dokumentarni film “Vatikanska gastronomija”. Što jedu pape? Kako se hrane u Vatikanu. Ovaj će nam film omogućiti da zavirimo u sasvim neočekivani svijet: svijet vatikanske gastronomije, a iznimni sugovornici svjedoče o prehrambenim navikama papa i njihovom ukusu.
A u 22.40 još jedan izvrstan dokumentarac – “Antartika – jedna godina na ledu”.
U nedjelju, na sam Uskrs, HTV1 u 10 sati prenosi Misu iz Splita, a u 11:55 Urbi et orbi iz Vatikana. Potom je u 15:35 na rasporedu portugalski film „Jacinta”, a u 17:25 dokumentarni film „Alojzije Viktor Stepinac”. Film prati život Alojzija Stepinca od rođenja 1898. u Brezariću do smrti 1960. u Krašiću, i pokušava odgovoriti što nam Stepinac ostavlja kao svoju oporuku. A u 20:05 na program je američki film “Ben Hur”- povijesni spektakl s Jackom Hustonom i Morganom Freemanom u glavnim ulogama.
Na Drugom programu (HTV2) u 13:40 na rasporedu je američki film – drama “Mala Akeelah”, u 20:05 dokumentarni film “Medvjeđa družina – u skandinavskim šumama”, u 21:35 predzadnja epizoda popularnog “Poldarka”, a u 22:30 još jedan dokumentarac, “Putovanje u Okavango”.
Na Uskrsni ponedjeljak, 22. travnja, Prvi program (HTV1) u 18:10 prikazuje dokumentarni film “Marijanski zavjet za domovinu”, a u 20:05 prvi od dva nastavka serije “Pavao VI: Papa u oluji” (drugi dio je u utorak, 23. travnja), te u 21:50 epizoda Knjazovih “Hrvatskih velikana: Sveti Leopold Mandić”.
S Drugog programa (HTV2) izdvojili bismo pak američki film u 21 sat “Marley i ja”, zabavnu dramu o neukrotivom psu Marleyju, s popularnim Owenom Wilsonom i Jennifer Aniston u glavnim ulogama.
Kad je pak riječ o djeci na školskim praznicima, i nakon Uskrsa ih čekaju još dva nastavka filmskog hita o Koku: to su “Ljubav ili smrt” u četvrtak, 25. travnja u 17:35, te “Zagonetni dječak” u petak, 26. travnja, također u 17:30 sati.

Foto: Press