fbpx

Van der Valk – Kriminalistička serija od petka na TV

Kriminalistička serija Van der Valk

Hrvatska radiotelevizija (HRT) od petka, 30. travnja 2021. godine na Drugom programu (HRT-HTV2) u udarnom terminu od 21 sat počinje s prikazivanjem kriminalističke serije Van der Valk.

Van der Valk

Zločini koje policijski inspektor Van der Valk i njegova ekipa istražuju događaju se u svim društvenim slojevima Amsterdama. Serija nam tako pruža cjelovit uvid u život ove dinamične svjetske metropole. Tako bliskog, a ipak egzotičnog grada u procvatu, multikulturalnog i kozmopolitskog, u kojemu se susreću brojne kulture, u kojemu nema rasnih, seksualnih i vjerskih podjela, grada u kojem koegzistiraju kriminalno podzemlje i visoko društvo.

Van der Valk

Svaka 90-minutna epizoda donosi posve nov zaplet. Kroz cijelu seriju nenametljivo se provlače i osobne priče glavnog lika i njegovog tijesnog povezanog tima suradnika, ispričane na topao, humoran i human način.

Inspektor Piet Van der Valk iskusan je istražitelj sa zdravom dozom neposluha prema nadređenima, koji su mu dosad sve praštali samo zahvaljujući tome što je izrazito uspješan u rješavanju slučajeva. On je egocentrik koji se ugodno osjeća u vlastitoj koži i koji je vidio i doživio praktički sve što mu je ovaj grad mogao prirediti.

Van der Valkovo razumijevanje ljudskih slabosti tjera ga da se prema osumnjičenicima odnosi sa suosjećanjem. On ih želi privesti pravdi, ali to ne znači nužno da s njima ne može razgovarati ili provoditi vrijeme. Njegov privatan život ostaje enigma. Ni s jednom djevojkom ne ostaje dugo. Rođen je i odrastao u Amsterdamu, no o njegovoj se prošlost malo toga zna, a njegova obitelj ostaje u drugom planu.

Promatrajući Van der Valka i njegov tim, stječe se dojam da su njihovi međusobni odnosi njegov oslonac u životu. Posebice njegovo prijateljstvo s inspektoricom Lucienne Hassell. Lucienne je Van der Valkova mjera za sve, s njom dijeli i radost i tugu te je jedina osoba kojoj odista vjeruje. U timu je i mladi novak Job Cloovers, koji je u Van Der Valkov tim premješten na vlastiti zahtjev, na veliko nezadovoljstvo svojeg šefa. Potpuna suprotnost Jobovom istražiteljskom umu, narednik Brad de Vries, zgodan je, jak, pouzdan, ali ne baš najbistriji član tima.

Van der Valk i njegov tim zajedno će rješavati složene slučajeve prepune neočekivanih obrata, kombinirajući obilaženje ulica, promatranje i zapažanje te izvođenje zaključaka. Bit će tu humora i topline, kao što ih i inače ima u životu, ali i patosa i tuge – neka ubojstva ostavit će neizbrisive mrlje i na najprivlačnijim vizurama.

Foto: Press