fbpx

Zaklada Ana Rukavina poziva: U potrazi za podudarnim darivateljima

Zagreb…

Zaklada Ana Rukavina poziva građane na akciju upisa u Hrvatski registar u Zagrebu

Ana Rukavina, darivateljaDanas, u petak 24. svibnja 2019. godine, od 16 do 18 sati Zaklada Ana Rukavina će u suradnji s Mjesnim odborom Travno u Zagrebu održati akciju upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.
Akcija će se drugu godinu zaredom održati u Kulturnom centru Travno (Božidara Magovca 17) povodom manifestacije ‘Dani Travnog’ s ciljem osvještavanja stanovnika naselja o važnosti pomaganja oboljelim osobama u potrazi za podudarnim darivateljima.
Svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti mogu se upisati u Hrvatski registar. Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Upis u Hrvatski registar prvi je korak koji je potrebno ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta.
Poruka svake akcije upisa u Hrvatski registar je lijek je u nama. Njome Zaklada želi podsjetiti građane kako u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote. Do sada je djelovanjem Zaklade Ana Rukavina i Hrvatskog registra, koji je dio svjetskog registra (Bone Marrow Donors Worldwide), upisano 61.776 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a šansa za život dana je za 103 oboljele osobe u Hrvatskoj i inozemstvu.

Foto: Press