fbpx

Premijerno: Predstava 64 Tene Štivičić

Dramska sezona započinje u znaku žena – Predstava 64 Tene Štivičić

Prva ovosezonska premijera drame u zagrebačkom HNK, predstava 64, višestruko nagrađivane autorice Tene Štivičić u režiji mlade redateljice Arije Rizvić održat će se 14. listopada.

Štivičić

Nakon međunarodnog uspjeha drame Tri zime, praizvedene u National Theatre u Londonu i ovjenčane najprestižnijom nagradom za autorice na području engleskog jezika Susan Smith Blackburn, Tena Štivičić u ovoj drami razotkriva intimu suvremenog bračnog para koji se lomi pod teretom očekivanja. Onih vlastitih, iznevjerenih, međusobnih i onih koje im nameće društvo.

Štivičić

Nemogućnost začeća i medicinski potpomognuta oplodnja aktualna je tema uprizorena u drami 64 čija su okosnica uloge Eve i Danijela (tumače ih Olga Pakalović i Igor Kovač), bračni par na pragu četrdesetih situirani, stabilni i ostvareni, konačno spremni da imaju dijete. No na svim životnim planovima nagrizaju ih emotivne, financijske i egzistencijalne nesigurnosti.

Činjenica da ne uspijevaju napraviti dijete i da se moraju upustiti u proces potpomognute oplodnje primora ih da preispitaju i svoju vezu i sebe same i sva svoja uvjerenja. Situacije u koje ih to dovodi su smiješne i bolne, dirljive i ponižavajuće, apsurdne i inspirativne.

– Jako sam uzbuđena i počašćena što režiram u središnjoj nacionalnoj kazališnoj kući i to upravo novi tekst Tene Štivičić. Zagrebački HNK ovu je sezonu posvetio ženama – autoricama i redateljicama i sretna sam što sam upravo i ja dio te priče, a posebno što je ovo moja prva predstava na velikoj pozornici HNK u Zagrebu s kojom otvaramo novu dramsku sezonu. Probe su u tijeku i zaista uživam uprizorujući priču o ovoj aktualnoj i često bolnoj temi i čast mi je i užitak raditi i stvarati s ovakvom odličnom glumačkom ekipom – rekla je redateljica Arija Rizvić.

Uloge u predstavi 64 tumače i Alma Prica, Dragan Despot, Lana Barić, Luka Dragić, Livio Badurina i Tesa Litvan.

Dramaturgiju potpisuje Mirna Rustemović, scenografiju NUMEN/For use, kostimografiju Ana Fucijaš, skladatelj je Ivan Pešut, za scenski pokret zadužena Larisa Lipovac Navojec, a Ivan Lušičić i Ivan Štrok dizajneri su svjetla i projekcija.

Foto: Press – Mara Bratoš