fbpx

ABA liga – velika promjena pravila!

ABA liga od sezone 2023/24 uvodi nova pravila vezana za izazivanje sudačkih odluka od strane trenera

ABA liga od početka nove košarkaške sezone 2023/2024 implementirat će veliku promjenu glede pravila vezanih za trenerske izazove sudačkih odluka. U svrhu poboljšanja kvalitete utakmica koje su pod okriljem ABA lige.

Najveća promjena s obzirom na prošlu sezonu je ta da u slučaju da je trenerski izazov uspješan on ga i dalje zadržava za buduće izazove, a ne kao proteklih sezona gdje bi bez obzira na uspješnost izazova bio taj izazov nepovratno potrošen.

Trenerima će od ove sezone biti dodijeljena čak dva izazova što je za jedan više od prošle sezone. Također je bitno za napomenuti da u zadnje dvije minute utakmice i dalje ostaje samo jedan izazov na raspolaganju trenerima bez obzira na to da li je do tada već potrošio ili ne jedan od dva dodijeljena.

Ove su promjene u pravilima vrlo ispravan način nagrađivanja dobrih trenerskih odluka u smislu da ako su točno procijenili sudačku grešku da bi im se trebalo omogućiti da i dalje to rade kroz utakmicu.

Nadalje, mislim da će povećanje broja izazova biti velik faktor u završetku utakmice gdje imanje izazova može značiti razliku između pobjednika i gubitnika.

Foto: Scena.hr

Prvo kolo regionalne ABA lige donosi nam nekoliko zanimljivih susreta od čega treba izdvojiti gostovanje prvaka Hrvatske KK Zadra u Podgorici kod KK Budućnost Voli i otvaranje lige u Splitu gdje KK Split dočekuje KK Studentski Centar.

Ostatak prvog kola čine susreti:

Foto: Press-ABA liga/Dragana Stjepanović