fbpx

HNS: Pozivamo da nam se pridruže u borbi protiv huligana

Saint Etienne…

HNS je poslao priopćenje koje prenosimo u cjelosti;

HNS, protiv huliganaHrvatski nogometni savez, hrvatska reprezentacija, hrvatski reprezentativci, hrvatski nogomet, hrvatski navijači i hrvatska država još su jednom osramoćeni na europskoj pozornici od strane skupine huligana kojima ništa hrvatsko nije sveto i koji su u Saint Etienneu svojim ponašanjem upropastili prekrasan nogometni festival.
Hrvatski nogometni savez ovim putem zahvaljuje svim istinskim hrvatskim navijačima, a bilo ih je više od 10.000 u Saint Etienneu, na fantastičnoj podršci Vatrenima od prve do posljednje minute susreta protiv Češke. Vrijedi istaknuti da je možda i po prvi puta ta masa navijača rekla odlučno “NE” nasilju, bakljama, netoleranciji i diskriminaciji, izviždavši svaki pokušaj huligana da neprimjerenim navijanjem ili ponašanjem prekinu utakmicu.
Istovremeno, hrvatska nogometna reprezentacija igrala je još jednu sjajnu utakmicu, potvrdivši se kao jedna od najboljih momčadi na ovom Euru. Zbog takvih navijača i takvih igrača, kao i odlične atmosfere koju je ovih dana naša reprezentacija generirala u Hrvatskoj, još je veća šteta što je mala skupina huligana ukrala radost hrvatskim navijačima i hrvatskoj reprezentaciji.
Hrvatski nogometni savez ispričava se gledateljima u Saint Etienneu i na malim ekranima kao i reprezentaciji Češke zbog ponašanja huligana koji nisu navijači hrvatske reprezentacije, ali su odgovornost svih nas u Hrvatskoj. Još jednom, HNS oštro osuđuje svako neprimjereno i protupravno ponašanje na tribinama, od rasizma preko diskriminacije do nasilja.
U pripremi ove utakmice, HNS je učinio sve u svojoj moći kako bi spriječio incidente pa su tako upozoreni i UEFA i francuska policija o namjerama huligana da prekinu utakmicu.
Ovo nije prvi ovakav događaj koji je zaprepastio hrvatsku javnost. No, neefikasnost, nedjelotvornost i uopće nedostatak želje državnih institucija da barem počnu rješavati taj problem, potaknuo je huligane da nastave s ovakvim djelima. Incident u Saint Etienneu upravo je plod takvog pasivnog odnosa hrvatske države pa smo danas svi taoci skupine huligana. Istodobno nas može veseliti i rastužiti činjenica da su u nedostatku bilo kakve reakcije države na višegodišnje iživljavanje huligana u Saint Etienneu po prvi puta reagirali drugi navijači. Zar su zaista obični navijači, obitelji s djecom, ti koji trebaju rješavati problem huligana?

Ili je spremna konkretno reagirati i država?
Nažalost, dosadašnja praksa pokazala je nelogičnu korelaciju između zločina i kazne.
Zločinci – osobe koje na stadionima viču rasističke povike, osobe koje crtaju svastike na travnjacima, osobe koje bacaju bengalke u Milanu, osobe koje fizički napadaju delegaciju Saveza, osobe koje sramote hrvatsku zemlju diljem Europe nasiljem, diskriminacijom i netolerancijom – ostaju neidentificirane ili prolaze bez ikakvih kazni.
S druge strane, kažnjavaju se oni koji nemaju mogućnost spriječiti divljanje te skupine huligana. Kažnjavaju se HNS i klubovi brutalnim novčanim kaznama, kažnjavaju se nogometaši kojima u trenucima kada igraju najbolji nogomet kao u Milanu ili Saint Etienneu ti huligani isprovociraju prekide utakmica, kažnjava se 99 posto sjajnih hrvatskih navijača time da ne mogu doći na utakmice hrvatske reprezentacije.
Pozivamo, stoga, hrvatsku državu, ali i Uefu, da nam se pridruže u borbi protiv huligana, da konačno iskorijenimo zlo koje je sposobno u sjenu baciti sve ono što Vatreni pružaju na terenu.
Da počnemo kažnjavati one koji počine zločin, a ne one koji su njegove žrtve.
Ovaj incident neće poljuljati hrvatsku reprezentaciju koja je još odlučnija da na krilima zajedništva koje se stvorilo u Hrvatskoj, na Euru ostvari odličan rezultat. Hvala svima na potpori i osudi ovog huliganskog ispada – piše u pripćenju Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza.

Foto: HNS