fbpx

Factum retrospektiva

Factum retrospektivaFactum retrospektiva naziv je ciklusa kojim od 7. listopada na Trećem programu HTV počinje emitiranje dokumetarnih filmova. Riječ je o nagrađivanim dokumentarcima jedne od najznačajnijih hrvatskih nezavisnih produkcijskih kuća ‘Factum’. U petnaest godina postojanja Factum je producirao preko šezdeset dokumentaraca koji su prikazani na više od sedamdeset festivala te su, uz niz međunarodnih nagrada i dvije nagrade ‘Vladimir Nazor’ za filmsku umjetnost, na Danima hrvatskog filma osvojili dva Grand Prixa, četiri nagrade za najbolju produkciju i niz nagrada za pojedine umjetničke doprinose.
Factum retrospektivaFactum je domaći pionir na polju autobiografskog dokumentarca. Uz to, producirao je filmove posvećene novijoj hrvatskoj povijesti, a često i filmove koji su izazivali prijepore, oštre kritike te javna sučeljavanja.
Ciklus počinje 7. listopada dokumentarnim filmom ‘Bag’ – neobičnom pričom o podvelebitskom prometnom središtu Karlobagu nagrađenom na Danima hrvatskog filma. Tjedan dana kasnije gledat ćete dokumentarac ‘Sretno'”, emotivnu priču o labinskim rudarima i zatvaranju posljednjeg rudnika ugljena u Hrvatskoj.
Nakon toga, u ovom vrijednom ciklusu moći ćete pogledati filmove ‘Jurić: Tvrđa’, ‘Godine hrđe’, ‘Dečko kojem se žurilo’, ‘Crnci su izdržali, a ja?’, ‘Paviljon 22’, ‘Sve o Evi’, ‘Tri’, ‘Vajt’ i ‘Zajedno’.