Grand Prix Marulić osvojili su: BBC, Hrvatska radiotelevizija…
By redakcija On 30 svi., 2016 At 10:48 AM | Categorized As Događanja, Televizija, Zanimljivosti | With 0 Comments

Hvar…

HRT je osvojio Grand Prix Marulić za kratku radioformu ‘1914. i dalje..’ Marije Pečnik Kvesić i Adriane Kramarić te Prix Marulić za dokumentarnu radiodramu ‘Zaboravljena gradina’ Vesne Jurić Rukavine i Tomislava Šameca, koji je nagrađen i kao najbolji član organizacijskoga odbora festivala

Stephanie JamnickyDodjelom nagrada u Hvaru je u petak 27. svibnja 2016. godine završio 20. Međunarodni festival igrane i dokumentarne radiodrame Prix Marulić. Jubilarno izdanje toga jedinstvenoga ambijentalnoga festivala, koji se pod geslom Starim tekstovima u pohode održava od 1997. godine u autentičnim prostorima grada Hvara, održano je od 21. do 27. svibnja pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović te pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Ministarstva turizma. Ove se godine predstavilo 45 igranih i dokumentarnih ostvarenja iz 21 države te 29 nacionalnih i nezavisnih produkcijskih kuća.
Nagrada Grand Prix Marulić dodjeljuje se u trima kategorijama – u kategoriji kratke forme, dokumentarnoj kategoriji i kategoriji drame – i sastoji se od novčane nagrade, diplome i skulpture svjetionika. Međunarodni ocjenjivački sud pod predsjedanjem uglednih radiofoničara Alisona Hindela iz Velike Britanije i Goetza Naleppe iz Njemačke nakon odslušanih emisija donio odluku da ovogodišnji Grand Prix Marulić odlazi u Australiju, Veliku Britaniju i Hrvatsku.
– S veseljem očekujemo 21. Prix Marulić. Osobito stoga što se na ovogodišnjemu festivalu uz festivalske veterane pojavilo mnogo mladih autora zainteresiranih za preispitivanje i otkrivanje prošlosti. Drago mi je što su se od ove godine natjecateljske emisije mogle pratiti i na mrežnoj stranici Hrvatske radiotelevizije. Ovogodišnji je ocjenjivački sud birao pobjednike između 45 emisija izabranih tijekom predodabira, a vjerujem da je visoka razina festivala ujedno rezultat dobroga izbora naših izbornika – izjavila je umjetnička ravnateljica festival Prix Marulić Stephanie Jamnicky.
Grand Prix MarulićU kategoriji kratke forme Grand Prix Marulić osvojila je kratka radioforma „1914. i dalje…“ autorice Marije Pečnik Kvesić i urednice Adriane Kramarić (Hrvatska radiotelevizija). Prix Marulić za drugo mjesto osvojila je kratka radioforma „All over the Wax“ nezavisnoga autora i urednika Vladimira Krjučeva iz Rusije. Prix Marulić za treće mjesto osvojila je kratka radioforma „Shaker“ autora Huga Rendlera (Sudwestrundfunk).
U dokumentarnoj kategoriji Grand Prix Marulić osvojila je dokumentarna radiodrama „Laws of Lost and Found Objects“ autorice i urednice Karen Werner (Australian Broadcasting Corporation). Prix Marulić za drugo mjesto osvojila je dokumentarna radiodrama „With the Faint Dry Sound“ autora i urednika Phila Smitha (Falling Tree Productions, Velika Britanija). Prix Marulić za treće mjesto osvojila je dokumentarna radiodrama „Zaboravljena gradina“ autora Vesne Jurić Rukavina i Tomislava Šameca (Hrvatska radiotelevizija).
U kategoriji drame Grand Prix Marulić za radiodramu osvojila je radiodrama „Orpheus and Eurydice“ autorice Linde Marshall Griffiths i urednice Nadie Molinari (BBC). Prix Marulić za drugo mjesto osvojila je radiodrama „Boswell’s Life of Freud“ autora Jona Cantera te urednice i redateljice Sally Avens (BBC). Prix Marulić za treće mjesto osvojila je radiodrama „So Far Away from Life“ autora Ulricha Bassengea te redatelja i urednika Johannesa Mayra (Swiss Radio and Television). Priznanje za posebno postignuće u području novih medija dodijeljeno je Chrisu Brookesu (Battery Radio, Kanada).
Nagradu za najboljega člana organizacijskoga odbora Festivala Prix Marulić ove je godine dobio ton-majstor Hrvatskoga radija (HRT – HR) Tomislav Šamec.

Foto: Krasnodar Peršun za HRT

comment closed