fbpx

Crveni ciklus završio gostovanjem Dennisa R. Daviesa

Sezona 2013./2014…

Crveni ciklusZagrebačka filharmonija svirala je pod dirigentskom palicom maestra Daviesa; izuzetno inovativnog i poduzetnog dirigenta, cijenjenog u svijetu klasične glazbe koji uspješno inspirira publiku na obje strane Atlantika.  Publiku su počastili 8.simfonijom u c-molu skladatelja Antona Brucknera. Crveni ciklus je tako završio ovim inspirirajućom izvedbom.
Brucknerova 8. simfonija u glazbenoj literaturi smatrana je remek-djelom. Riječima skladatelja Huga Wolfa djelo je to ‘glazbenog giganta, koje u duhovnom pogledu i veličini premašuje sva prethodna majstorova ostvarenja’.
No, put do nastanka i praizvedbe djela nije predviđao takav uspjeh – opijen ovacijama za svoju 7. simfoniju, Bruckner se bacio na skladanje nove, 8. simfonije. Kad je djelo već bilo spremno za praizvedbu, skladatelj ga je ponudio svom glazbenom idolu, dirigentu Hermannu Leviju, no ovaj ga je odbio. Time je poprilično uzdrmao Brucknerovo samopouzdanje pa se skladatelj ‘bacio’ na revidiranje djela. Zbog toga danas postoje tri poznate verzije, a ona koju je publika slušala u petak u dvorani Lisinski, kritičko je izdanje Leopolda Nowaka, bazirano na Brucknerovoj verziji iz 1890. Djelo je u konačnici praizvedeno 1892., a prvi put izvela ga je, ni manje ni više nego, Bečka filharmonija.
Od tada pa do danas Brucknerova 8. Simfonija sastavni je dio klasičnog repertoara svakog orkestra i ‘miljenica’ svake filharmonijske publike, što se moglo vidjeti i na koncertu Zagrebačke filharmonije u petak.
Mnoštvo velikih skladatelja i njihovih djela ne propustite ni u narednoj sezoni 2014./2015. u kojoj Vam Zagrebačka filharmonija i svi njezini članovi garantiraju nezaboravne trenutke provedene uz najbolji lijek za dušu – glazbu!

Foto: Press