fbpx

Zagrebački festival knjiga otvara svoja vrata!

Zagreb…

Ian RankinZagrebački festival knjiga, manifestacija s desetogodišnjim tradicijom (ZG sajam knjiga, Hrvatski festival knjiga), i ove će godine na već tradicionalnu pozornicu u popularnoj knjižari Megastore (Bogovićeva 7) dovesti afirmirane i nove autore iz Hrvatske, a među zvijezdama ovotjednoga ZFK-a posebno se ističe Ian Rankin, škotski pisac kriminalističkih romana.
Na petodnevnom programu festivala od 20. do 24. svibnja tridesetak je promotivnih događanja za sve generacije. After-work (pod imenom Aktualno poslijepodne) i večernji termini (Svijet oko nas) rezervirani su za predstavljanja knjiga, tribine i razgovore za ‘velike’, a događanja ‘prije ručka’ namijenjena su djeci i mladeži.
Prvog će dana, u utorak, 20. svibnja, Rujana Jeger govoriti Bez dlake na jeziku (o psima i ljudima) u 17,00 sati, potom će Kristina Wolsperger Danilovski predstaviti debitantski hit Danci i stranci u 18,00 sati, a naposlijetku će akademik Viktor Žmegač iznijeti bogato znanje o esejima i najaviti svoju nadolazeću knjigu u 19,00 sati.
festival knjigaU srijedu, 21. svibnja, prva je tema Teen psiha – priručnik Dubravke Miljković i Majde Rijavec u 13,00 sati. Potom Ljubica Uvodić Vranić otvara priručnik za rastavljene roditelje Avantura osobne promjene 3 u 16,00 sati. Škakljivu temu Vole li muškarci doista više plavuše? pročešljat će dva vrlo atraktivna frajera – Miran Kurspahić i Ivan Vukušić – uz voditelja Tomislava Cvitkovića u 17,00 sati.
Završna točka dana je aktualna tribina Novi hrvatski krimić, na kojoj će nastupiti urednici nakladnika Fokus komunikacije i novinari kulturne rubrike dnevnih novina u 19,00 sati.
U četvrtak, 22. svibnja, nutricionistica Anita Šupe otkriva Istine i laži o hrani u 16,00 sati, a potom međunarodno nagrađivani velemajstor Veljko Barbieri promovira Vrijeme je za gozbu, književno stiliziranu povijest gastronomije u 17,00 sati. Nakon što je obišao većinu velikih hrvatskih gradova i osvojio sve top-liste, Argentinski roman nepokolebljiva novinara Drage Pilsela vraća se u Zagreb u 18,00 sati. Eminentni prozaik, akademik Goran Tribuson spušta zavjesu tog dana najavljujući svoj novi naslov u 19,30 sati.
festival knjigaPetak, 23. svibnja, nudi magnet za ljubitelje okultne tematike – predstavljanje završnoga dijela trilogije Paganizam u teoriji i praksi u 16,00 sati. Obožavateljima lepršavih ljubavnih tema kao as na desetku doći će Kata Mijić koja ljubiće potpisuje kao Kate Mitchell u 17,00 sati. Dašak Mediterana unijet će predstavljanje prvijenca Karmele Špoljarić Nije ovo Twin Peaks – priča je to o Gradiću i Otoku u 18,00 sati.
Očekuje se kako će baš jedan otočanin, Ian Rankin, potpisati najviše autograma i posveta na ovom festivalu. Sveci Biblije sjena, najnoviji roman jednoga od najuspješnijih svjetskih pisaca krimića u Hrvatskoj je objavljen 7. svibnja i ‘vruća’ je tema u našem ‘gradiću’ – detektiv John Rebus ponovno je, već 19. put, u glavnoj ulozi. Robert Perišić bit će domaćin nagrađivanom Škotu, najvećoj zvijezdi ovog ZFK-a u 20,00 sati.
U subotu, 24. svibnja, festival će se proširiti na drugu lokaciju – u Bookshop Algoritam Profil Mozaika u Gajevoj 1. Promocija svjetskog bestselera Half Bad, prvoga dijela fantasy-trilogije Half Life, održat će se točno u podne. U Megastoreu će se, pak, održati tribine na temu Liječenje većine bolesti današnjice u 11,00 sati i Svemirsko jedinstvo koje govori u 13,00 sati.
Matineje Jutro s Pikom bit će sadržajno raznovrsne – od druženja s poznatim spisateljima i ilustratorima (Sanja Pilić – četvrtak u 12 sati, Manuel Šumberac – četvrtak u 11 sati, Mladen Kopjar – utorak u 11 sati), preko predstavljanja Plavka, nove maskote GNK Dinamo (srijeda u 11 sati), radionice Kako dresirati psa/igra sa psima sa stručnjacima iz azila Dumovec (utorak u 13 sati), do lutkarske predstave Vande Vilić (subota u 11 sati). Voditelj svih sadržaja za djecu i mladež je Siniša Cmrk (Piko), koji će predstaviti i vlastitu slikovnicu Mjesecolendar (petak u 11 sati).
Zagrebački festival knjiga donosi i prigodnih 20% popusta na odabrani asortiman knjiga pod sloganom ‘festival za sve, knjiga za svakoga’ u 11 knjižara na području glavnog nam grada.

Foto: Press