fbpx

Jedna jedina: Černo-bil, Krško-bu

Drugi nastavak serijala Jedna jedina

U ponedjeljak 10. siječnja 2022. godine na HRT1 u 20.10 sati prikazuje se drugi nastavak dokumentarne serije Jedna jedina autora Dubravka Merlića naziva Černo-bil, Krško-bu.

Jedna

Dokumentarni serijal kroz tri epizode donosi intrigantnu povijest jugoslavenskog nuklearnog programa koji je na svojim počecima, neposredno nakon Drugog svjetskog rata, za glavni cilj imao izradu atomske bombe, a tek onda mirnodopsko korištenje nuklearne energije…

Jedna

Možda nuklearka u Krškom ne bi ostala “jedna jedina” u bivšoj Jugoslaviji da se 1986. godine nije dogodila havarija u Černobilu koja je u cijelom svijetu zaustavila brojne projekte.

Aljkavost i niska razina sigurnosti doveli su do havarije koja je u svim mogućim tamnim bojama ocrtala opasnosti korištenja nuklearne energije.

Stanje u Černobilu i danas je prepuno ozbiljnih upozorenja, no čini se i da je ta havarija podigla razinu sigurnosti nuklearnih elektrana u cijelom svijetu.

Dokumentarni serijal Jedna jedina prikazuje se na HRT1 ponedjeljkom u terminu od 20:10 sati.

Autor projekta je Dubravko Merlić, producenti Dubravko Merlić i Matej Merlić, redateljica Lana Kosovac, a scenarij potpisuju Željko Matić i Dubravko Merlić.
Broj epizoda: 3 x 52’
Produkcija: Castor Multimedia i www.castormultimedia.hr

Foto: Press – Castor Multimedia