fbpx

Konoplja – Biljka spasa: Gdje je zapelo?

Dokumentarni film…

Konoplja– Kako lijek nije dolazio, pa se o tome sve manje i pisalo, zaintrigirala me je tema. Gdje je zapelo i što bi se uopće moglo naći u hrvatskim ljekarnama? Budući da je Slovenija prije godinu dana legalizirala upotrebu konoplje u medicinske svrhe, zanimalo me kakva je situacija kod njih, kakva su njihova iskustva i je li se time smanjilo crno tržište koje cvjeta i dalje i kod njih i kod nas – rekla je autorica filma Anka Bilić Keserović. Autorica kaže da su, kad se pojavila mogućnost da i hrvatski pacijenti mogu legalno nabaviti pripravak na bazi – Cannabis sativa – konoplja, i pacijenti i javnost imali velika očekivanja.
Sutra, 26. siječnja 2016. godine na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) u 20,00 sati na rasporedu je dokumentarni film iz produkcije Informativnoga medijskog servisa Hrvatske radiotelevizije (HRT – IMS) ‘Biljka spasa‘.
U dokumentarnome filmu ‘Biljka spasa‘ otvaraju se i druge teme. Zbog čega ljudi sve češće posežu za nekonvencionalnim načinima liječenja, što o svemu kažu liječnici, imaju li predrasude, zbog čega je liječenje konopljom omogućeno samo za četiri kategorije bolesti – neka su od pitanja na koja će se pokušati odgovoriti u filmu.
Konoplja– Drago mi je što smo pred televizijske kamere uspjeli dovesti osobe koje otvoreno, s imenom i prezimenom, govore o svojim iskustvima s liječenjem konopljom. Posebno je vrijedan razgovor s Kanađaninom Rickom Simpsonom, koji se danas smatra guruom takve metode liječenja, a koji rijetko daje intervjue. Simpson je razvio vlastitu recepturu i način na koji se konopljino ulje može primijeniti u tretiranju najtežih bolesti – kaže autorica filma.
U filmu će gledatelji moći vidjeti i svjedočanstvo osobe koja ilegalno proizvodi i prodaje konopljino ulje. Saznat će tko sve kupuje ulje i zbog čega je toliko skupo. Cijena se u ovome trenutku kreće oko 3000 eura za količinu od 60 mililitara, potrebnu za jednu kuru liječenja.
Film Biljka spasa otkrit će kako izgleda i u kojemu se obliku prodaje konopljino ulje, detaljno će prikazati pripravljanje lijeka od konoplje u slovenskim ljekarnama, ali i to koliko su tamošnji pacijenti zadovoljni i što kažu zainteresirane udruge s obiju strana granice.
Scenaristica i redateljica filma je Anka Bilić Keserović, snimatelj je Boris Kavić, a montažer Igor Šumiga. Izvršna urednica dokumentarnih formata u Informativnome medijskom servisu Hrvatske radiotelevizije je Nataša Ban Leskovar.

Foto: Press